Alkar
A kar edzése

Alkar edzés – szükséges egyáltalán?

Eléggé megoszlanak a vélemények az alkar edzésének fontosságával, avagy haszontalanságával kapcsolatban. Egyes testépítők ugyanakkora hangsúlyt fektetnek az alkar edzésébe, mint a többi izoméba, mások egyáltalán nem is edzenek rá, mégsem tűnik emiatt aránytalannak a fizikumuk.

A fejlett alkarizmok előnye

Az alkar ereje kulcsfontosságú olyan nehéz és összetett gyakorlatok esetében, mint például a felhúzás vagy az evezés. A gyenge alkarral rendelkezők előszeretettel használnak ilyenkor gurtnit, hiszen az izombukás enélkül nem a célizomban – jelen esetben a hátizomról beszélünk – következik be, hanem a rúd egyszerűen kicsúszik a kezükből.

Alkar

Aránytalanul vékony alkarral a testépítő versenyeken sem lesz esélyünk az élcsoportban végezni, noha a bírók nem ezt a területet figyelik először, az összképet jelentősen rontja. Mások szerint épphogy kiemeli a felkart egy optikailag vékonynak tűnő alkar…

Ki eddzen alkarra?

Az alkar edzése javasolt azok számára, akiknek ez az izomcsoport lemaradásban van a többi mögött. A gyenge hátizmok oka is lehet közvetve az alkar fejletlensége, ugyanis ilyenkor a testépítő nem tud elegendő súlyt használni a hátgyakorlatokhoz.

Ha holtpontra jutottunk, és mindezidáig nem edzettünk alkarra, színesíthetjük edzésprogramunkat egy-két alkargyakorlattal. A fogásunk erősödik, és nagyobb súllyal tudjuk végezni az alapgyakorlatokat. Erőemelők és szkander versenyzők számára szintén fontos, hogy erős alkarral rendelkezzenek.

Az alkart heti 1-2 alkalommal dolgoztassuk meg, lehetőleg két gyakorlattal. Végezzünk csuklóbehúzást ülve, vagy állva a hátunk mögött, illetve csuklófelhúzást ülve, 10-15 ismétléssel.

Idióták az edzőteremben

Miért nem mersz lemenni az edzőterembe?

Kifogások edzés ellen

A testépítés és a szkander

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük