Guggolás
Edzés

Alig van időd edzeni? Van megoldás

Elcsépelt de mégis igaz a mondás: csak arra nincs időd, amire nem is akarod, hogy legyen. A testépítés márpedig elvileg 24 órás szolgálatot kíván, és ennek csak töredéke az edzésre fordított napi 1-2 óra. Természetesen a 2 óra itt egy óra súlyzós és egy óra aerobot jelent, ha épp diétázol. Na de ezen kívül ott van a nagyon minimálisan 5 étkezés, ezek elkészítése, az alapanyagok beszerzése, a 3 óránkénti kajálás nem elfelejtése satöbbi, satöbbi.

Ha csak erről szólna az életed, már akkor sem unatkoznál különösebben, de ezt egy maroknyi profin kívül senki nem engedheti meg magának. Bizony, egy testépítő, erőemelő vagy strongman nem szalámis kenyéren él. Ezt pedig valamiből finanszírozni kell. Ha nincs szponzorod (most lényegtelen, hogy egy tápkiegcéget, vágóhidat, vagy esetleg apuci vállalkozását jelenti),

neked kell kitermelned a nem épp hétköznapi életmódodhoz szükséges élelmiszerek, kiegészítők, terembérlet és egyéb „apróságok” árát.

Lehetőleg úgy, hogy közben más értelmes dolgokra is jusson időd. Itt kerülnek sokan válaszút elé. Vagy alárendelnek mindent az edzésnek, és sosem jutnak előrébb a ranglétrán, vagy megpróbálnak egy kicsit ügyeskedni, hogy még a káposzta is megmaradjon, ha már a kecskét muszáj étetni.

Mindannyiunk életében eljön ez a pillanat. A kezdeti sokk után nagyon ajánlom, hogy térj magadhoz, és próbáld megoldani, hogy mindenki jól járjon. Izmaid továbbra is részesüljenek a növekedéshez szükséges impulzusokból, de a napod döntő hányada ne az edzésről szóljon.

Nyerj időt az edzőteremben

Azt már talán felesleges is ecsetelnem, hogy a terembe nem haverkodni, főleg nem csajozni/fiúzni járunk. Az elcseszett idő nagy része ekkor érhető tetten. Nem árt az sem, ha előre tudod, hogy mit fogsz csinálni, és nem a teremben bolyongasz tanácstalanul, improvizálási lehetőségeket keresve.

Ha testépítő jellegű edzést végzel, könnyebb dolgod lesz. Mivel izmaidnak halvány fogalma sincs arról, hogy éppen hány kilót használsz a gyakorlathoz,

használd ki a rövid pihenőkkel megszakított pumpálós edzés előnyeit. Izmaid szinte folyamatos terhelés alatt lesznek, és ha ezt a módszert eddig nem alkalmaztad, az újdonság erejével fog hatni.

Közel sem fogsz akkora súlyokat használni, mintha hosszabb pihenőket iktatnál közbe, de kit érdekel, ha az izmok feleannyi idő alatt dupla növekedési ingerben részesülnek? Bátran végezz szuperszetteket, triszetteket, vagy óriás sorozatokat.Intenzív edzés

Az erőemelő edzések nem elsődleges célja az izomtömeg növelése.  Az edzések hosszabbak, hiszen a nehéz súlyokkal végzett sorozatok között sokkal több pihenőre van szükség. A nagy súlyok elhagyása hosszú távon csökkentheti az egyismétléses maximumodat, de ez természetesen csak átmeneti probléma lesz, és néhány felhozó edzéssel visszanyered régi formádat. Két választásod van. Első lehetőség a kiegészítő gyakorlatok elhagyása. Ekkor csak a három alapgyakorlatra koncentrálsz, kihozod belőlük a maximumot – vagy még annál is többet. Sok időt megspórolsz így, anélkül, hogy visszaeséstől kéne rettegned.

Másik lehetőséged az, hogy átmenetileg te is pumpálósabb, rövid pihenős edzéseket végzel. Mint ahogyan a szintén nem időmilliomos testépítők. Egy kis változatosság jót fog tenni, és ha eddig extrém alacsony ismétlésszámmal dolgoztál, próbáld ki a 20 ismétléses szériák varázsát. Így az intenzitással kompenzálhatod a nagy súlyok hiányát.

Étkezés

Ami igazán sok időt elvesz, az a kaja elkészítése. Ezen úgy tudsz spórolni, hogy már a beszerzést sem aprózod el,

és amit csak lehet, megvásárolsz több hétre, vagy akár egy hónapra előre.

Különösen igaz ez a nem kifejezetten romlandó élelmiszerekre, mint például a zabpehely, rizs, konzervek, és természetesen az összes táplálékkiegészítő.

Bár frissen minden étel finomabb, most ne légy finnyás, és készíts gigaadagokat, több napra előre. Ha úgy saccolod, hogy 3-4 napnál is tovább tart majd ezt megenned, fagyaszd le a készételt. Iktass be napközben 1-2 MRP poros turmixot, de megteszi a jól bevált tejsavó koncentrátum+zabpehely páros is.

Pihenés

Ha az alváson kell spórolnod, akkor bajban vagy. Mivel a növekedéshez elengedhetetlenül fontos tesztoszteron pont ekkor termelődne, az alvás legyen a legutolsó, amiből megpróbálsz lefaragni. Ha rajtad kívül álló okok miatt nem tudsz eleget pihenni éjszaka, igyekezz ezt napközben pótolni.

Jót tesz néhány perc meditáció is. Dőlj le egy kicsit, ürítsd ki a tudatodat, és meglepődve tapasztalod majd, hogy felfrissülve térsz magadhoz. Persze hosszabb távon ez nem pótolja az alvást, és ha a hétköznapjaid extrém mód hajtósak, legalább hétvégén igyekezz bepótolni a kimaradt alvást. Érdemes az edzéseket is akkorra időzíteni, amikor viszonylag kipihent vagy, illetve azokra a napokra, amikor ki tudod utána rendesen pihenni magad.

Mindegy, csak dolgozni ne kelljen!

Edzés – amikor magadra vagy utalva

A testépítők nem erősek?

Miért nem tud egy nő „túl izmos” lenni?

A testépítés és a futás

Diéta, és a „leküzdhetetlen” akadályok

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük