Táplálkozás

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, oda, ahova a D-, E- és K-vitamin is. Legfontosabb feladata a szürkületi látás biztosítása, ezt a fény érzékeléséhez szükséges rodopszin képződésében betöltött szerepében merül ki.

A-vitamin hiányos esetekben az egyik első tünet ugyanis a farkasvakság, más néven szürkületi vakság. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a bőr egészségének fenntartásában is azzal, hogy serkenti  az új kötőszövetrostok képződését, ezáltal egészséges, feszes marad kültakarónk. Jellemző A-vitamin hiányos tünet a száraz, repedezett bőr is.

Előfordulása

Eredeti állapotában, vagyis retinol formájában:

 

  • Állati belsőségek (vese, máj, szív)
  • Vaj- és margarinfélék
  • Tej, tojás
  • Halak
  • Húsok

Karotin formájában:

  • Zöldségek, gyümölcsök (legnagyobb arányban a sárgarépa tartalmazza)
  • Gabonafélék
  • Halak
  • Tojás
  • Száraztészta

A karotin és rokonai (karotinoidok) csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és kedvező hatással vannak a koleszterin szintre is. Ezek a vegyületek antioxidánsként viselkednek, ezért hiányuk esetén megnövekedhet a daganatos betegségek kockázata.

Túladagolható?

Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, szervezetünk jelentős mennyiséget képes raktározni belőle a májban. A túladagolás igen ritka, normális étrend és vitaminkiegészítés mellett nem kell ettől tartanunk, de extrém mennyiségű A-vitamin bevitele okozhat mérgezési tüneteket, egész pontosan fejfájást, hányást, ízületi fájdalmakat vagy étvágytalanságot, vesebántalmakat.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük