Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, oda, ahova a D-, E- és K-vitamin is. Legfontosabb feladata a szürkületi látás biztosítása, ezt a fény érzékeléséhez szükséges rodopszin képződésében betöltött szerepében merül ki.
A-vitamin hiányos esetekben az egyik első tünet ugyanis a farkasvakság, más néven szürkületi vakság. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a bőr egészségének fenntartásában is azzal, hogy serkenti az új kötőszövetrostok képződését, ezáltal egészséges, feszes marad kültakarónk. Jellemző A-vitamin hiányos tünet a száraz, repedezett bőr is.
Előfordulása
Eredeti állapotában, vagyis retinol formájában:
- Állati belsőségek (vese, máj, szív)
- Vaj- és margarinfélék
- Tej, tojás
- Halak
- Húsok
Karotin formájában:
- Zöldségek, gyümölcsök (legnagyobb arányban a sárgarépa tartalmazza)
- Gabonafélék
- Halak
- Tojás
- Száraztészta
A karotin és rokonai (karotinoidok) csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és kedvező hatással vannak a koleszterin szintre is. Ezek a vegyületek antioxidánsként viselkednek, ezért hiányuk esetén megnövekedhet a daganatos betegségek kockázata.
Túladagolható?
Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, szervezetünk jelentős mennyiséget képes raktározni belőle a májban. A túladagolás igen ritka, normális étrend és vitaminkiegészítés mellett nem kell ettől tartanunk, de extrém mennyiségű A-vitamin bevitele okozhat mérgezési tüneteket, egész pontosan fejfájást, hányást, ízületi fájdalmakat vagy étvágytalanságot, vesebántalmakat.