gary strydom
A váll edzése

A váll edzése

A váll egy három (elülső, középső és hátsó) rostból álló izom. Feladata a karok felemelése és forgatása. A váll izomcsoporthoz sorolható még a trapézizom (csuklyás izom) is, amelynek alapfunkciója az egész vállöv emelése, és a fej forgatása.

A széles váll mindig is férfias és erőteljes kinézetet kölcsönzött tulajdonosának, még a történelem (testépítés) előtti időkben is. A széles váll ugyanis karcsúbbnak láttatja a derekat, elvégre az arányok számítanak a színpadon, nem az, hogy mennyit mutat a mérőszalag.

A váll (deltaizmok) minden testépítő pózban fontos szerepet töltenek be, jelenlétük szembetűnő, akár egy vádlipóz bemutatása során is.

Gyakorlatok

gary strydomA vállgyakorlatok két alaptípusra oszthatók: nyomásokra és emelésekre. Edzésprogramunknak mindkét típusú mozdulatból tartalmaznia kell gyakorlatokat ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, arányosan fejlődjön vállizmunk. Leggyakrabban a hátsó delta marad le, ezért fontos például a döntött törzsű oldalemelés végzése.

Mellről nyomás (military nyomás) rúddal: A legfontosabb vállgyakorlat. Leginkább az elülső és középső deltákra hat. Végezhetjük állva és ülve is, utóbbi esetben praktikus, ha háttámaszt használunk, így elkerülhetjük a sérülést. A rudat elég, ha az állunk vonaláig engedjük le, a fogás válszélességű, vagy annál valamivel szélesebb legyen.

Nyomás egykezesekkel: A rúddal végzett nyomással ellentétben is szabadabb pályán mozgathatjuk a súlyzókat, ezáltal más irányból is megedzhetjük vállizmainkat. A tenyér nézhet előre és befelé is.

Nyak mögül nyomás: Egyesek szerint sérülésveszélyes, mások szerint a legalapabb vállgyakorlat. Ha bevállaljuk a sérülés kockázatát, akkor valóban hasznos gyakorlat, de be kell látnunk, vállövünk nem efféle mozgásra teremtődött – gyakorlatilag kicsavarjuk a vállunkat ilyenkor.

Oldalemelés állva, ülve, fekve: Oldalsó deltáinkra hat ez a gyakorlat. Az egykezes súlyzókat indíthatjuk a testünk mellől és a combunkról is, így változatosabb terhelést biztosítunk vállizmainknak. A mozdulat végén a kisujjunk vonala kerüljön a hüvelykujjunk vonala fölé, így lesz teljes értékű az oldalemelés.

Oldalemelés döntött törzzsel: A döntött törzs következtében a terhelés középről áthelyeződik a hátsó deltákra. Ügyeljünk a szabályos végrehajtásra, nem érdemes túl nagy súllyal végezni ezt a gyakorlatot.

Mellre vétel és nyomás: Régi idők gyakorlata, mégis nyugodt szívvel ajánlható kezdőknek is, gyakorlatilag az egész testet megdolgozza.

Állig húzás: Népszerű gyakorlat, a szabálytalan végrehajtás sérülésveszélyt hordoz magában. A fogásszélességgel tudunk variálni: minél szélesebben fogjuk a rudat, annál nagyobb terhelés helyeződik a csuklyásizmokra.

Nyomás vállgépen, oldalemelés gépen: A szabadsúlyos gyakorlatok gépen végezhető megfelelői. Biztonságosabb lehet így a gyakorlatok végrehajtása, de az izomfejlődés szempontjából kevésbé hatásos módszerek ezek.

Vállvonogatás: A csuklyásizmok edzésére alkalmas gyakorlat. Általában felső (madár-) fogással végezzük, és ügyeljünk arra, hogy csak a vállövünk emelkedjen, ne vegyen részt a mozdulatban a lábunk vagy a derekunk.

Váll edzésterv:

Mellről nyomás: 12, 8, 6 ismetlés
Oldalemelés állva: 3×10
Oldalemelés döntött törzzsel: 3×10

vagy:

Mellrevétel és nyomás: 12, 8, 6 ismetlés
Oldalemelés döntött törzzsel: 3×10
Vállvonogatás: 3×10

 

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Arnold mellizmainak titka – válaszol a testépítés legendája

Felesleges gyakorlatok, melyekkel csak az idődet vesztegeted

A trendi gyúrós

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük