Edzés

A túledzés csak egy kitalált fogalom?

Ezt a kérdést szegezte Arnoldnak nemrégiben a Flex magazin, a hétszeres Mr. Olympia pedig válaszolt.

 

 

 

 

Arnold Schwarzenegger: Természetesen létezik a túledzettség, de jócskán túl van lihegve a téma. Mert ha manapság bemegyek egy edzőterembe, mit látok? Nyúlbélákat! „Edzés” címen olyan dolgokat végeznek, annyi marhaságot kitalálnak, csak hogy ne kelljen keményen és maximális koncentrációval edzeniük, hogy félelmetes. Intenzitás a fasorba’ sincs, a sorozatok között meg társadalmi életet élnek – mondanom sem kell, hogy a kelleténél sokkal hosszabb ideig pihennek.

Szinte elenyésző azoknak a száma, akik edzenek elég keményen ahhoz, hogy egyáltalán felmerülhessen bennük, hogy nem viszik-e túlzásba a dolgot. Nekik tényleg érdemes erre figyelniük, mert gátja lehet fejlődésüknek.

Testépítő pályafutásom elején még nem sokat tudtunk a túledzettségről. Sem én, sem az edzőpartnereim nem gondolkoztunk ilyesmin. Ha úgy éreztük, hullámvölgybe kerültünk, vagy egyszerűen csak stagnálást tapasztaltunk, beiktattunk egy extra pihenőnapot, kialudtuk magunkat, felülvizsgáltuk, hogy megvan-e a szükséges tápanyagmennyiség, és ha mindent rendben találtunk, visszatértünk az edzőterembe. Az eredmény: olyan jól ment utána az edzés, mint azelőtt még soha.

Ma azt látom, hogy a fiatal testépítők rettegnek a túledzettségtől, és kezdenek átesni a ló túlsó oldalára. Pedig ha heti 3-4-5 napot edzel, megvan a napi nyolc óra alvásod, és tápanyagbeviteled is rendben van, a túledzésre gyakorlatilag nulla esélyed van.

Ha azonban a következő feltételek valamelyike érvényes rád:

  • már elmúltál 40 éves
  • állandóan nehéz súlyokkal dolgozol
  • versenydiétán vagy
  • heti 6-7 napot is a teremben töltesz.

Nos, ebben az esetben előfordulhat, hogy túledzed magad. Ennek azonban olyan jelei vannak, melyeket lehetetlen nem észrevenni. Ha már az idejét sem tudod annak, hogy mikor tapasztaltál utoljára fejlődést, izom- és ízületi fájdalmaid vannak, valamint a kelleténél gyakrabban érzel fáradtságot, elképzelhető, hogy túledzetted magad. Ilyenkor érdemes egy kis pihenőt beiktatnod, vedd vissza a használt súlyokat 60 százalékra. Ezt egyébként érdemes hathetente megcsinálnod, akkor is, ha nem érzed túledzettség jelét.

 

Biztos, hogy mindent megteszel a növekedésért?

Kell-e bukásig edzeni?

Arnold Schwarzenegger edzésterve

A túledzés jelei

Kezdő testépítők gyakori hibái

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük