A tüdőrák tünetei és kezelése
Egészségügy

A tüdőrák tünetei és kezelése

A tüdőrák hazánkban és a világon is a leggyakrabban előforduló daganatos betegség. A WHO jelentése szerint minden évben 1,2 millió újonnan felfedezett tüdőrákos megbetegedésre lehet számítani. Magyarországon évente 7-8000 esetben diagnosztizálnak tüdőrákot. A betegek 80 százaléka férfi, de az utóbbi években egyre több a nő is. A betegség leggyakoribb oka a dohányzás, de közrejátszanak benne egyes környezeti ártalmak is.

A tüdőrák tünetei

Kezdeti stádiumban nincsenek markáns tünetek, ezért sajnos legtöbbször akkor kerül sor diagnózisra, amikor a daganat már előrehaladott állapotban van.

A tüdőrák legelső tünetei a következők lehetnek:

 • Szokatlan köhögés
 • Véres köpet
 • Légszomj érzése
 • Mellkasi fájdalom

Előrehaladott stádiumban pedig:

 • Fájdalom, ami az enyhe diszkomfort érzéstől az elviselhetetlenig viszonylag széles skálán mozoghat
 • Nehézlégzés
 • Hőemelkedés, láz
 • Fokozott izzadás
 • Rekedtség
 • Nyelési nehézség
 • Fogyás, étvágytalanság

Hajlamosító tényezők

Első helyen kell említeni a dohányzást. A dohányosoknak 70-szer nagyobb esélyük van a tüdőrákra, elsősorban a kissejtes típusra. A tüdőrákosok 90 százaléka dohányzik, vagy korábban dohányzott. E szenvedélybetegség rabjai közül mintegy 10 százalék az, aki tüdőrákos lesz.

További rizikófaktorok:

 • Genetikai hajlam
 • Immunrendszer gyengesége, korábbi tüdőbetegségek (tbc)
 • Rendszeres alkoholfogyasztás
 • Rossz táplálkozási szokások (antioxidánsok hiánya)

A tüdőrák típusai

A tüdőrák nem egységes daganattípus. Többféle változata van, melyeknek eltérő a szerkezete. A daganat helye is változó lehet, kialakulhat a légutak közelében, de a tüdő szélein is.

Kissejtes tüdőrák

Ez a változat szinte csak dohányosok tüdejében alakul ki. A tüdőrákok 15-25%-a ilyen típusú. A kissejtes tüdőrák már a korai szakaszában áttéteket képezhet, így a műtéti kezelés sokszor már szóba sem jöhet. A beteg panaszait sugárkezeléssel és kemoterápiával enyhítik.

Nem-kissejtes tüdőrákok

Adenokarcinóma

Viszonylag gyakran fordul elő nőknél és nemdohányzóknál. A tüdő szélén alakul ki, és ráterjedhet a mellhártyára.

Laphámrák

A hörgőket fedő nyálkahártyán jelentkezik, és a hörgők falát áttörve terjed tovább a tüdő szöveteire. Leggyakrabban dohányzó pácienseknél fordul elő.

Nagysejtes tüdőrák

Csak az esetek 4-6 százalékában fordul elő. Igen gyors lefolyású változat.

A tüdőrák kezelése – gyógyulási esélyek

Minél hamarabb ismertté válik a betegség, annál nagyobb esély van arra, hogy a daganatot teljesen fel tudják számolni. Ez viszont nem könnyű feladat.

A tüdőrák makacs betegség, kezelése komplex folyamat. Szerencsés esetben műtéti úton kiemelhető a daganat az áttétes nyirokcsomókkal. Ilyenkor kisebb-nagyobb tüdőrészletet, vagy akár a teljes tüdőfelet is eltávolíthatják – a daganat méretétől függően.

Műtéti kezelés legjobb eredménnyel a laphámrák esetében kecsegtet, ennél a típusnál az 5 éves túlélési esély 70 százalék körül van. Adenokarcinóma esetében ez a szám 25, míg a nagysejtes tüdőráknál mindössze 5-10 százalék.

Mint a legtöbb daganatos betegség esetében, itt is általános a sugár- és kemoterápia alkalmazása. Mivel a daganatos sejtek érzékenyebben reagálnak ezekre, mint az egészségesek, hamarabb el is pusztulnak.

A sugárkezelés alatt radioaktív sugárzással támadják a rákos sejteket. Ahhoz, hogy megfelelő eredményt lehessen ezzel elérni, több alkalom szükséges. Előfordulhat, hogy a kezelés egészséges szöveteket is károsít, ezért fontos, hogy állandó orvosi kontroll közben, valamint előtte és utána is ellenőrizni kell a hatást.

Kemoterápia során többféle gyógyszer kombinációját alkalmazzák. Ezek nagyon erős hatásúak, ezért sajnos  mellékhatásokkal is számolni kell. Kemoterápia következtében nem ritka a hajhullás, hányás vagy hasmenés.

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük