A rotátor köpeny részei
Sérülések

A testépítés fájdalmas momentumai: rotátorköpeny-sérülés

A vállsérülés a szívás halmozott esete. Nem csak ezt az izmot kell miatta hanyagolnod, de elbúcsúzhatsz a fekvenyomástól, és egyes hát- és kargyakorlatoktól is. Sajnos a vállizmok szinte minden felsőtest gyakorlatban részt vesznek, ezért egész jó esély van arra, hogy megsérülnek. Jöhet a heti 2 láb, has és alkar edzés…

A rotátor köpeny részei

Mi is ez a rotátorköpeny?

Mint azt már a nevéből is kikövetkeztethetted, elsődleges feladata a felkarcsont előre és hátrafelé való forgatása. Ezen kívül fontos szerepet játszik a felkar oldalirányú emelésében is. A rotátorköpeny 4 izomból áll: a teres minor, a suraspinatus, az infraspinatus és a subscapularis alkotja. Ezek az izmok a lapockán erednek, és beburkolják a felkarcsont végét – mint valami köpeny.

Ha nem lennének ezek a kis izmok, a karod felemelése vagy forgatása során összeütköznének a csontok, és pokoli fájdalmat éreznél.

Gyanús tünetek

Ha azt tapasztalod, hogy karodat nem tudod fájdalommentesen felemelni, és válladban szúrást érzel, továbbá a mozgástartomány beszűkülését véled felfedezni, sanszos, hogy a rotátorköpenyed sérülhetett meg.

A fájdalmas tünetek a tér beszűkülése miatti ütközésekből fakadnak. A rotátorköpeny ütközik a vállcsúcsba, és a köpeny szép lassan tönkremegy. A folyamat igen lassú, nem ritkán évtizedek kellenek, míg panaszt okoz. Kezdetben gyulladás és ödéma jelentkezik, majd 40 éves kor fölött akár szakadás is bekövetkezhet. Ez utóbbinak igen egyszerű jele van: karunkat már egyáltalán nem tudjuk felemelni.

Gyakorlatok a rotátorköpeny megfelelő működéséért

Ha hajlamos vagy a vállsérülésre, nem árt, ha ezt a területet is megedzed hetente egyszer. Nem kell nagy súlyokra és erőedzésre gondolni, mindössze néhány speciális gyakorlattal megfűszerezed a vállnapot, és máris sokat tettél a sérülések ellen.

Első gyakorlatunk a felkar forgatás. Kivitelezése igen egyszerű: fogj megy egy rudat, tartsd magad előtt úgy, hogy a felkarjaid  párhuzamosak a talajjal, majd forgasd hátra a karodat úgy, hogy a rúd a fejed fölé kerüljön.

A második gyakorlathoz szükség lesz egy csigás gépre. Az alsó csigához kapcsold a fogantyút, majd ha a jobb vállad rotátorköpenyét szeretnéd megedzeni, akkor a bal, ellenkező esetben a jobb oldalad legyen a csigához közel. Ragadd meg a fogantyút, és – miközben a könyököd szorosan a tested mellett van, forgasd ki oldalra a karodat. Nézd meg, hogy csinálja ezt a fickó a videóban, és máris világos lesz.

Kezelési módok

Ha a sérülés hirtelen lépett fel, rögzíteni kell a felkart, és azonnal nyugalomba helyezni. A gyulladásos tüneteket enyhíti a jegelés, és jó szolgálatot tehet némi nem-szteroid gyulladáscsökkentő is.

Lehet, hogy az elkövetkezendő hetekben az edzőterem felé sem nézhetsz. Töltsd ezt az időt valami mással, és hagyd, hogy a rotátor köpeny helyrejöjjön. Maga a pihentetés nem mindig elegendő, ezért kombinálható fizioterápiás kezeléssel. Ha nem észlelsz javulást, az orvos szteroid injekcióval is próbálkozhat. Extrém súlyos esetben sajnos csak műtéttel lehet helyrehozni a kárt.

A kezelés módjától függetlenül felépülésed kulcsa a gyógytorna. Lassan, és nagyon óvatosan újra hozzá kell szoktatnod izmaidat a terheléshez.

Ha már teljes értékű munkát végzel, a sérülés kiújulását megelőzendő, kerüld a fej fölötti nyomásokat, és fekvenyomó csúcsot se most nyomj. Várj 1-2 hónapot, amíg a köpeny izmai utolérik magukat.

Edzés hidegben – vigyázz az ízületekre!

Könyöksérülés – sokadjára

Az ínhüvelygyulladás kezelése

185 kg ölte meg a fekvenyomót

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük