Futás és testépítés
Edzés

A testépítés és a futás

„De hiszen Arnold is futott, mikor diétázott, akkor nekem miért nem szabad?” – vágott vissza olvasónk, miután adtunk neki pár tanácsot a diétás ciklusra vonatkozólag. Nem ő az egyetlen, aki abban a tévhitben él(t), hogya zsírégetéshez a futás a legmegfelelőbb mozgásforma. Mert hát a filmekben is mindenki fut…

Kinek nem ajánlatos futni?

A futás alapvetően hasznos (nem csak akkor, amikor szégyen). Ha nem a súlyzós edzések napján végezzük, változatosságot csempészhet életünkbe, és nem fogunk belefásulni abba, hogy minden edzésen szinte ugyanaz történik.

A futás kardió mozgás, tehát jelentősen igénybe veszi a keringési rendszerünket, és jótékony hatással van rá. Az ehhez szükséges energia viszont nem a zsírraktárainkból származik, hanem többnyire glikogénből és izomfehérjéből, amit izmainkban tárolunk. Ezért bizonyos esetekben a futás izomvesztéshez vezet.

Futás és testépítés

Kik a veszélyeztetettek?

A nehezen fejlődők. A cikket ihlető srác erősen ektomorf kategória, és sok éven keresztül kellett minden egyes nap vért pisilnie ahhoz, hogy felszedjen pár kiló izmot. Ha ő diétában futással próbálná elősegíteni a zsírvesztést, csúnya vége lenne – jelentős mennyiségű izomtól is megszabadulna.

Lehet, hogy most egy világ omlik össze benned, de a kardió edzés nem elsősorban zsírégetésre való. Arra ott az aerob, ami nem igényel számottevő izommunkát. Ha pedig ez a mozgás monoton és egyenletes, szervezetünk zsírból fogja fedezni az energiát.

A futás diéta alatt különösen nagy kárt tud okozni, mert ilyenkor az alacsony kalóriabevitellel párosulva szinte egyenes utat jelent az izomvesztéshez.

Kinek szabad?

Fusson mindenki, akinek fontos, hogy szív- és érrendszere egészséges maradjon. Ha tömeget növelsz, és egyszerűen annyira imádsz futni, hogy semmiképp se mondanál le róla, hát csináld. Heti 1-2 alkalom nem fog megártani, de okosan illeszd bele edzésprogramodba. Súlyzós edzés előtt soha ne fuss! Legjobb, ha külön napot szentelsz ennek a szenvedélyednek, így nem fog a regenerálódásod ellen dolgozni. Sőt, még segítheti is.

A gyakorlottabb futók akár diéta alatt is kocoghatnak. Ennek egy feltétele van: a pulzus ne emelkedjen kardió tartományba.

Futás és testépítés

Futás kontra lábedzés

Szép számmal akadnak olyan elmebetegek is, akik nem hajlandóak lábra edzeni, mert ott van helyette a futás. Nos, az igazság az, hogy komoly izomtömeget még senki nem épített kizárólag futással. A lábizmok a futópályán egész más terhelést kapnak, mint az edzőteremben. Ráadásul a túl gyakori futás izomvesztéshez vezethet, és ezek a szerencsétlenek azt veszik észre, hogy a rettentő „izmos” lábuk arányos lesz satnya felsőtestükhöz.

Összegzés

A futás jótékony hatással van a keringési rendszerünkre, és változatosságot hozhat a monoton hétköznapokba. De ha ektomorf alkatod van, és minden gramm izomért meg kell küzdened, kerüld el messzire! Zsírégetésre nem alkalmas, mert izommunkát végzünk közben.

Ha nagyon szeretnél súlyzós edzés mellett futni is, azt mindig külön napon tedd. Próbáld ki pár hónapig, hogy milyen hatása lesz, és ha izomvesztést tapasztalsz, válts inkább gyaloglásra.

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük