Térdsérülések
Sérülések

A térdsérülések fajtái

A térd sérülései sportolók esetében a fokozott igénybevétel következtében jelentkezhetnek. Testépítők, erőemelők leginkább a nehéz guggolások után éreznek fájdalmat, amit nem szabad félvállról venni, mert komoly probléma is lehet belőle.

A térdsérülések típusai

TérdsérülésekEgyik gyakori probléma a porckopás (artrózis). Ez a betegség az ízületek fokozott igénybevételét követően alakul ki, hosszú idő alatt. A porckopás közvetlen oka a porc víztartalmának csökkenése, melynek következménye a porcban lévő proteoglikán mennyiségének csökkenése. A kötőszöveti rostok pedig sérülékennyé válnak, a porc elvékonyodik, így a csontfelületek mozgás közben súrlódnak, ami gyulladásos folyamatokat eredményez. Ez a gyulladás pedig tovább pusztítja a porcfelszínt.

>> Zöldkagyló kivonat – az egészséges ízületekért! >>

Az artrózis kezdeti stádiumában kezelhető ízületvédőkkel. Olyan készítményt válasszunk, mely nagy mennyiségben tartalmaz glukozamint, chondroitint és MSM-et. Emellett érdemes magasan tartani a vitamin- és ásványi anyag bevitelünket (pl. C-vitamin esetében ez napi 3-10g-ot jelent). Ha a porckopás súlyosabb, injekciós, vagy akár műtéti kezelés is bevethető. Idős emberek esetében a protézis jelent végleges megoldást.

Porcleválásról akkor beszélünk, amikor a térd két C alakú rostos porcképződménye (meniscus) egyike (vagy mindkettő) elszakad, bereped. A porcleválás műtéttel kezelhető, de ritkán nyeri vissza teljes funkcióját az ízület.

A térd szalagjai szintén a fokozott igénybevétel hatására sérülhetnek meg. Ínszakadást okozhat az izmok túlfeszítése, extrém terhelése. Ha a jegelés, pihentetés néhány nap alatt nem hoz javulást, mindenképpen forduljunk vele orvoshoz. Részleges szakadásnál néha, teljes szakadásnál viszont mindig műtéti a kezelés, mely után legtöbbször gipszet kap a sérült végtag. Izom-, vagy ínszalag húzódás szinte mindenkivel előfordult már, egy kis pihenés általában hamar meggyógyítja ezt a sérülésfajtát.

Edzés közben szerencsére ritkán történnek olyan komoly balesetek, melyek törést, rándulást vagy ficamot eredményeznek. Ha mégis megtörténne a baj, semmiképp se próbáljuk meg szakértő felügyelet nélkül helyretenni az elmozdult ízületvégeket, hanem azonnal hívjunk orvost!

Zúzódás valamilyen erős külső behatás, pl. ütés hatására keletkezik. A csontvégek összekoccannak, a szalagokon pedig apró szakadások keletkeznek. Megsérülnek az ízületi tok nyálkahártyái is, az így keletkező vérzések és savógyülemek hatására megduzzad az ízület. Borogassuk, és rögzítsük fáslival a sérült területet.

A sérülések elkerülése

A sérülések kockázatát jelentősen csökkenthetjük, ha a nehéz guggoló szériák előtt elvégzünk néhány melegítő sorozatot. Ez egy 200 kilóval befejezett gyakorlat esetén így néz ki: 50×20, 80×15, 100×12, 120×10, 140×8, 160×6, 180×5, 200×4. A véráram fokozása és az ízületek kenése pár perc szobabiciklizéssel is elérhető.

Használjunk bemelegítő krémeket, melyeknek feladata szintén a véráramlás fokozása. A sérülésre hajlamos térdet fáslizzuk be, vagy használjunk bandázst. Ezek segítenek az ízület stabilizálásában, és biztonságérzetet adnak gyakorlat közben.

 

Mikor lehet ártalmas a testépítés?

Győzött az elszántság: 50 kilót fogyott

Az ízületi gyulladás kezelése

Profi edzéstervek – érdemes ezeket követni?

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük