Blog

A táplálékkiegészítő-ipar legnagyobb átverései, csúsztatásai

Mivel úgysem lesz soha tápkiegcég szponzorunk (na nem mintha annyira vágynánk rá), abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a frankót írhatjuk minden termékről, terméktípusról.

A fogyasztószeres és izomnövelős átverésekhez képest itt azért más a helyzet, a táplálékkiegészítők alapjában véve hasznos dolgok, viszont gyakran túl van lihegve a hatásuk. Hiszen a gyártók és forgalmazók érdeke az, hogy minél többet eladjanak ezen termékekből.

Nézzük, eddigi tapasztalataink szerint melyek azok a dolgok, amelyekkel igyekeznek manipulálni a potenciális vevőket.

A profi testépítők a kiegészítők segítségével néznek ki ilyen jól

Jön ilyenkor a standard válasz, hogy de hát kivel reklámozzuk a terméket, átlag Jóskával? Nos, az még mindig hitelesebb lenne, ha egy átlagos csávó tennének a képre, és odaírnák, hogy kb. hogyan módosította étrendjét, esetleg kiegészítve a reklámozott termékkel. De nem, erről kussolás van, odabasznak egy vödör (jobb esetben) fehérjét, és laikusok naivitását kihasználva azt sugallják, hogy be kell „szedni” ezt a port, és akkora leszel, mint a 110 kilósan is szálkás és erezett profi.

Súlyosabb esetben saját márkát „fejlesztenek” ki, és a hírnevüket felhasználva igyekeznek kisebb-nagyobb szeleteket kiszakítani a piacból. Lásd például Jay Cutler (a képen) karrierjét.

Tápkieg-tesztek, fantasztikus előtte-utána képekkel

Már a 90-es évek testépítő magazinjai is tele voltak ezekkel a hazug, vagy erősen csúsztató „eredményekkel”: Ugye te sem hiszed, hogy valaki mondjuk 6 hét alatt 15 kiló tiszta izommal gyarapszik? Még nem zsírmentes testtömegre vonatkoztatva is óriási „fejlődés” ez, de persze ez is csak trükk.

Milyen érdekes, hogy az előtte kép jóval rosszabb minőségű, mintha az illető nem is feszítene annyira, ráadásul a fény is gyengébb? De az igazi átbaszás az a része a dolognak, hogy a versenyzők az esetenként igen magas díjazás reményében igyekeznek a teszt hetei előtt a lehető legjobban lecsoffasztani magukat. Persze, hogy ami már korábban megvolt, az hamar vissza is jön, kiváltképp, ha jobban odafigyelnek az étrendjükre, és bizony előfordul, hogy doppingszereket is alkalmaznak közben. Mert ugyan melyik cég vállalná be a drága doppingszűrést, ami azt is veszélyezteti, hogy látványos változást tudjanak elérni egyes indulóknál?

Tömegnövelők létjogosultsága

Amíg el tudják adni, addig lesz rá kereslet. Az igazság az, hogy a roppant mód túlárazott tömegnövelőkre a kezdőknek sincs semmi szüksége. Hogy csak ezek szénhidráttartalmát elemezgessük, vagy olcsó maltodextrin, vagy valami túlárazott, „csúcs”szénhidrát van bennük. Semmi értelme felesleges zsírtömeget „építened” az extra szénhidrátbevitellel, mert csak kínlódás lesz, mire lediétázod.

Bedurrantók, edzés előtti formulák

Néha segíthetnek, de hogy minden egyes edzésen ezekkel indíts, az baromi nagy marhaság. Már csak azért is, mert ezek sem olcsó cuccok, és értelmesebb dolgokra is elköltheted a pénzedet. Ha rendszeresen előfordul, hogy fejben nem vagy ott, akkor a probléma gyökerét keresd meg, ne mesterséges tüneti kezeléssel próbálkozz.

Kis kiszerelésű fehérjék erőltetése

Főleg videós anyagokban fordul elő, hogy a példaképnek tekintett testépítő 1-2 kilós kiszerelésben tartja otthon a fehérjét. Hátha sikerül drágábban eladni a terméket? Nézd meg te is, hogy amit rendszeresen használsz, abból létezik-e esetleg nagyobb dobozzal is, mert sokat spórolhatsz rajta.

Tisztázásul: sok esetben ezek a dolgok nincsenek kimondva, de a reklámok a felületes fogyasztó számára sugallhatnak téves következtetéseket, összefüggéseket.

Ha esetleg kihagytunk volna valamit, tedd hozzá a magadét kommentben, a cikk alatt!

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük