Stria
Egészségügy

A striák kezelése

StriaA striák, vagy terhességi csíkok nem csak a várandós kismamák életét „keseríthetik” meg. Már ha az illető annyira hiú, hogy nem tudja helyén kezelni ezt a szörnyű tragédiát, és legszívesebben elbújna a világ elől. De mi is ez a stria?

A striák a bőr feszülési irányára merőleges csíkok. Színük kezdetben lila vagy vöröses, de idővel elhalványulnak, és kifehérednek.

Mitől alakulhat ki stria?

A csíkok gyors testsúlygyarapodás, vagy testsúlyvesztés miatt jelenhetnek meg, mégpedig azért, mert a bőr alatti kötőszövet képtelen lépést tartani a bőr felső rétegével. Ez utóbbi ugyanis gyorsabban növekszik, és elvékonyodik, majd megreped és elszakad. Magyarul: veszít a rugalmasságából.

A stria kialakulására nem vagyunk egyformán hajlamosak. Sporttevékenységet nem végző személyek esetében nagyobb eséllyel jelennek meg csíkok, ha az illető felmenői között is előfordult ez a jelenség.

A fő ok tehát az, hogy bőrünk középső rétege, a dermis veszít rugalmasságából. Okozhatja ezt zsírszövet gyarapodás – ez a gyakoribb – , és sajnos az izomtömeg növekedése is. Bármennyire is szeretnénk, a bőrt nem érdekli, hogy mi növekszik alatta, és nem szelektál. Testépítőknél gyakran már tinédzserkorban megjelenik, hiszen ilyenkor a legmagasabb a tesztoszteronszint, és sokan attól is nőnek, ha csak ránéznek a súlyzókra, és megesznek napi 3 szendvicset.

Nőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki stria, ennek oka a női test kötőszövetének lazább szerkezete.

A striát el lehet tüntetni?

A nyár és a strandszezon közeledtével már könyökünkön jönnek ki a striát megszüntető szerek és kezelések reklámjai. Felmerül ilyenkor a kérdés: Mit várhatunk ezektől, tényleg eltüntetik azokat a fránya csíkokat?

Természetesen nem. A stria idővel magától is elhalványul, és fehér, vagy gyöngyházszínű lesz. Persze ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk aromaterápiás testtekercseléssel, mikrodermabrázióval, mezoterápiával, vagy – ha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet áldozni rá – lézeres kezeléssel. Lézerrel viszonylag jó hatásfokkal lehet elősegíteni a kollagén képződést, és kapilláris értágulatok elzáródását.

Jobb eredményt akkor várhatunk, ha a striák még viszonylag fiatalok. Teljesen nem fognak eltűnni, csak elhalványodnak. Napozással vagy szoláriummal is segíthetünk valamelyest optikailag.

Megelőzés?

Bár a striák kialakulása döntően a genetikai hajlamtól függ, tehetünk pár dolgot annak érdekében, hogy csökkentsük a veszélyt. Nyilván nem fog senki alacsonyabb hatásfokkal edzeni és étkezni azért, hogy ne nőjenek túl gyorsan az izmai. A zsírszövet növekedését viszont nem árt visszafogni egy tiszta étrenddel, még tömegnövelés alatt is. A stria kialakulásának esélyét csökkenthetjük megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitellel, és kollagén tartalmú kiegészítők fogyasztásával is.

Stria és szteroidok?

Elmebeteg orvosok előszeretettel teszik felelőssé a doppingszerek használatát. Persze ez így önmagában baromság, mert a koksz is csak annyira sáros ebben, mint a helyes étrend és a megfelelő edzés. Szóval teljesen mindegy, hogy mi okozta a túl gyors izomnövekedést, bőrünket ez a legkevésbé sem érdekli.

Milyen táplálékkiegészítőt érdemes használni?

Gynecomastia – a betegség okai és kezelése

Izomdiszmorfia – betegség, ha komolyan vesszük a sportot?

Miért nem tud egy nő „túl izmos” lenni?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük