Erőemelés Erősport hírek

A skót Tom Stoltman lett a világ legerősebb embere

Most először egy skót versenyző lett a világ legerősebb embere cím birtokosa. A 27 éves Tom Stoltman legalább egy évig birtokolja a címet.

Az Egyesült Királyság színeiben versenyző skót Tom Stoltman nyerte a 2021-es világ legerősebb embere versenyt. A kemény legények ezúttal Kalifornia állam székhelyében, Sacramentóban mérték össze erejüket.

A verseny kemény csatát hozott a lassan veterán korú, 39 éves és négyszeres győztes Brian Shaw és Tom Stoltman között, végül a skót három pontot vert amerikai riválisára. Tom bátyja, Luke Stoltman is indult a versenyen, és hetedik helyével ő sem hozott szégyent hazájára (bár ezen a versenyen elindulni is óriási dicsőség már).

Tom Stoltman, a világ legerősebb embere
Tom Stoltman, a világ legerősebb embere

A 2021-es világ legerősebb embere verseny végeredménye:

1 Tom Stoltman (Egyesült Királyság) 45.5 pont
2 Brian Shaw (Egyesült Államok) 42.5 pont
3 Maxime Boudreault (Kanada) 36.5 pont
4 Trey Mitchell (Egyesült Államok) 35 pont
5 JF Caron (Kanada) 34 pont
6 Konstantine Janashia (Grúzia) 32.5 pont
7 Luke Stoltman (Egyesült Királyság) 32 pont
8 Adam Bishop (Egyesült Királyság) 27 pont
9 Bobby Thompson (Egyesült Államok) 23.5 pont
10 Eythor Ingolfsson Melsted (Izland) 20.5 pont

A pillanat, amikor Tomnak leesett a tantusz: mostantól ő a világ legerősebb embere:

Ki ez a Tom Stoltman?

A Stoltman-fivérek erősebbike, a világ legerősebb testvérpárjának fiatalabbik tagja 27 éves korára igazán remek eredményeket ért el a sportágban.

Tom Stoltman és Luke Stoltman
Luke Stoltman és Tom Stoltman (Instagram/Tom Stoltman)

Nála 10 évvel idősebb bátyja, Luke 2013 és 2017 között megszakítás nélkül volt Skócia legerősebb embere, majd 2018-ban és 2019-ben éppen öccse, Tom szorította le a dobogó második fokára. Tom tehát eddig kétszer bizonyult Skócia legerősebbjének. Luke 2021-ben elnyerte az Európa legerősebb embere címet, öccse pozitív Covid-tesztje miatt ezen a versenyen nem indulhatott.

A fivérek 2020-ban második és harmadik helyen végeztek a Nagy-Britannia legerősebb embere versenyen, Tomot csak a 145 kilós, és nála 5 évvel idősebb Adam Bishop tudta legyőzni.

Tom a USA Today-nek adott interjújában a 2020 szeptemberében elhunyt édesanyjának, Sarah “Sallie” Stoltman-nek ajánlotta győzelmét.

„Még nem igazán fogtam fel” – nyilatkozta. „Megfogadtam valakinek, hogy édesanyám emlékére elnyerem a világ legerősebb embere címet, és három évvel később sikerült is. Nagyon különös érzés”

– mondta Tom Stoltman.

A skót erőgép esélyei akkor nőttek meg jelentősen a győzelemre, amikor az egyik favoritnak tartott, tavalyi győztes ukrán Olekszij Novikovnak nem sikerült kvalifikálnia magát a versenyre.

Tom a hetedik helyezett bátyjáról sem feledkezett meg az interjúban:

„Ha nem lenne Luke, most nem ülnék itt, mint a világ legerősebb embere. Ő az, aki tartja bennem a lelket, ha nem a legjobban teljesítek, és segít elérni céljaimat. Éppen ezt tette most is”.

Tom és Luke Stoltman
Tom és Luke Stoltman (Instagram/Tom Stoltman)

Majd még hozzátette:

„Az anyám miatt sikerült. Ha egyszer megígérek valamit, azt igyekszem teljesíteni is. Ő és a családom adott erőt, amit felhasználtam adrenalinként”

– mondta a szimpatikus Tom Stoltman

Profil, érdekességek

Született: 1994. május 30., Invergordon, Skócia (Egyesült Királyság).

Becenevei: Az albatrosz, A kövek királya.

Magasság: 203 cm

Testtömeg: 174 kg

Családi állapot: 2015 óta nős, felesége: Sinead Stoltman.

Sinead Stoltman
Sinead Stoltman (Instagram/Tom Stoltman)

Autista, de előnyt kovácsolt belőle

Ötéves korában autizmussal diagnosztizálták. Egy interjúban arról beszélt, ez még segítségére is volt az erősportban, hiszen az autisták jellemzően ragaszkodnak a megszokott dolgaikhoz – egyél, eddz, pihenj – de azért akadtak emiatt nehézségei.

Tom gyerekkorát azért jelentősen megnehezítette autizmusa. Sokan leírták, hogy nem fog semmit elérni, a szülei házában fog élete végéig dekkolni stb. Ehhez képest sportágában felért a csúcsra, és az autizmus egyfajta nagyköveteként szeretné segíteni a hasonló cipőben járó fiatalokat.

 

Edzőtermi rekordok:

Felhúzás: 420 kg

Rönknyomás: 215 kg

Guggolás: 345 kg

Apolló rudas felhúzás: 400 kg

Atlas Stone: 286 kg (világrekord)

 

Rekordjai erőemelésben:

Felhúzás: 325 kg

Fekvenyomás: 220 kg

Guggolás: 360 kg

 

Erősember-rekordjai:

Felhúzás (ruhában, gurtnival): 430 kg

Részleges felhúzás (45 cm magasítással): 478 kg

Még szintén kedvelheted...