A sérv jelei és kezelése

Sérv“Ne emelj nehezet, mert sérvet kapsz” – szól a mondás, és van is valóságtartalma. A nehéz súlyokkal végzett edzés sajnos némiképp segíti a sérv képződését. Sérv mindig a hasfal leggyengébb pontján alakul ki. Ilyenkor valamely zsigeri szervünk egy veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül előesik. Ha sérvről beszélünk, általában a hasi eredetűre gondolunk, de leggyakoribb a lágyéksérv.

A sérv kialakulásának okai

Ha veleszületett sérvről beszélünk, annak fő oka a hashártya-tasak nem megfelelő záródása. Szerzett sérv keletkezhet nehéz fizikai munka, nagy erőkifejtéssel járó sport, krónikus köhögés, székrekedés és még sok már, erőlködést igénylő tevékenység következtében, de okozhatja a problémát vastagbélrák és hirtelen fogyás is. A sérvre való hajlam is kiváltó tényező lehet, ráadásul ez öröklődhet is. Leggyakoribb a lágyék-, a here- és a hegsérv.

Tünetek

A sérv tünetei közül nem a fájdalom a legfontosabb. Gyakran megesik, hogy bár az elváltozás már súlyosnak tekinthető, a beteg nem érez fájdalmat.

A sérvet könnyen beazonosíthatjuk szembetűnő jelei által. Ha kisebb-nagyobb puklit, domborulást találunk a sérvképződésre hajlamos helyeken, mindig forduljunk orvoshoz. A vizsgálat során hamar kiderül, hogy helyes volt-e a diagnózisunk vagy sem, de ha jelentős túlsúlyt cipelünk, ultrahang segítségével is bizonyítható a sérv megléte. Ez a módszer segít kizárni azokat a betegségeket, melyek hasonló tüneteket produkálnak, mint a sérv.

A sérv kezelése

Sokan úgy vannak vele, ha nem fáj, nem kell vele foglalkozni… Pedig a kezeletlen sérv akár életveszélybe is sodorhatja a felelőtlen beteget.

Sajnos ennek a betegségnek megvan az a kellemetlen tulajdonsága, hogy magától nem gyógyul meg. A fájdalom egyre csak fokozódik, a sérv pedig szépen növekedésnek indul.

A legnagyobb kockázatot a sérv kizáródásának veszélye jelenti. Ekkor a sérv nyílása megszorul, és kint reked a belső tartalom egy része. Ha például a bélrendszer valamely szakasza záródik ki, teljes székrekedést tapasztalunk, miközben a kint maradt rész teljesen elhalhat. A kizáródott sérv haladéktalanul műtéti beavatkozást igényel.

Enyhébb szövődmény lehet az összenövés, ebben az esetben a sérv bármely alkotórészei eggyé válhatnak. Ezt okozhatja sérvkötő használata is, ami ma már elavult és téves „kezelési módszer”-nek minősül. A következmény pedig az lesz, hogy a kitüremkedő belső tartalom többé nem helyezhető vissza. Előfordulhat még gyulladás és székletpangás is.

A sérv tehát feltétlenül orvosi kezelést igényel. A műtét során a kitüremkedő szerveket visszahelyezik a hasüregbe, kiirtják a sérvtömlőt, és bezárják a sérv kapuját. Az egyetlen megoldás, ami teljes gyógyuláshoz vezet, a műtét. Ha a beavatkozás veszélyeztetné a beteg életét, el lehet tőle tekinteni.

Edzés sérv után

A műtétet követően körülbelül 6 hétig javasolt a teljes fizikai kímélet. Ezt követően el lehet kezdeni óvatosan edzeni, aerob edzést például nyugodtan végezhetünk. A súlyzós tréninget egész könnyű súlyokkal kezdjük, majd hétről hétre növelhetjük a terhelést. Ha korábban hanyagoltuk, mostantól feltétlenül iktassuk be edzéstervünkbe a hasizomgyakorlatokat, mert egy erős hasfal gátat szabhat a sérv kiújulásának.

Inzulinrezisztencia – a cukorbetegség előszobája

A reflux tünetei – ilyenkor kerüld a savas ételeket
A fogkő kialakulásának oka, és kezelése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük