A reflux tünetei – ilyenkor kerüld a savas ételeket

A reflux egy emésztőrendszeri megbetegedés. Lényege: a gyomor savas tartalma nyelőcső felé visszaáramlik. Bár a folyamat egészséges embereknél is jelentkezhet, a szervezet védekező mechanizmusai jól kordában tartják, és nem alakul ki betegség.

Hogyan alakul ki?

Amikor lenyelünk egy falat ételt, annak gyomor felé való továbbhaladását egy záróizom szabályozza. Ez nem más, mint a gyomorszáj, ami alapesetben zárva van – kivéve reflux esetén. Ilyenkor ugyanis ez az izomgyűrű nem működik megfelelően, és utat enged a visszaáramló savas gyomortartalomnak.

Ez a savas anyag károsítja a nyelőcsövet, és így a folyamat öngerjesztővé válik: minél inkább károsodik a nyelőcső, annál kevésbé tudja védőfunkcióját kifejteni.

Reflux kialakulására hajlamosít a nyelőcső záróizmának gyengesége, de közrejátszhat benne az egészségtelen életmód, vagy más betegségek is. Ha refluxgyanús tüneteket tapasztalsz, azonnal hagyj fel a következő élelmiszerek, italok fogyasztásával:

  • telített zsírok
  • koffeintartalmú italok
  • csokoládé
  • erősen fűszeres ételek
  • savanyú ételek
  • citrusfélék
  • paradicsom
  • alkohol

A savas és lúgos ételekről itt olvashatsz.

A reflux kialakulását elősegítheti még a rekeszsérv, és minden, ami a hasűri nyomást fokozza – köhögés, tüsszentés, terhesség (a megnagyobbodott méh miatt), elhízás vagy akár a teli húgyhólyag is. Csecsemőknél, míg nem fejlődnek ki rendesen a nyelőcső és gyomorszáj izmai, rendszeresen tapasztalható bukás és hányás.

A betegség hazánk lakosságának mintegy felét érinti, de ebből töredék az, aki orvoshoz is fordul panaszaival. Pedig nem érdemes félvállról venni a dolgot, mert súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Például: nyelőcsőgyulladás, heges nyelőcsőszűkület, nyelőcsődaganat, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, asztma.

A reflux tünetei

Ha gyakran tapasztalsz gyomorégést, sanszos, hogy refluxod van. A gyomorégés a szegycsont mögött, a gyomorszájtól egészen a torokig jelentkezhet.

Intő jel lehet még a savas felböfögés, továbbá a nehezített és a fájdalmas nyelés is.

Kezelése

Ha a diagnózis is igazolja a reflux meglétét, a korábban felsorolt ételeket mindenképp iktasd ki étrendedből. Ha a betegség nem áll fenn hosszú ideje, a helyes táplálkozás elegendő lehet.

Súlyosabb esetben muszáj gyógyszeres kezelésnek alávetned magad. Általában hisztamin2-receptor-antagonistákat (H2-RA-kat) vagy protonpumpa-gátlókat fog felírni az orvos. Léteznek olyan készítmények is, amelyek a nyelőcső tágítását vagy mechanikus védelmét segítik.

Ha a gyógyszerek nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, műtéti kezeléssel lehet véget vetni a panaszoknak. A beavatkozás – bár járhat mellékhatásokkal- az esetek 90 százalékában eredményes, és évtizedekig biztosítja a panaszmentességet.

 

A fogkő kialakulásának oka, és kezelése

E-számok: kell-e tőlük tartanunk?

Kalóriatáblázatok

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.