Kreatin
Egészségügy Táplálkozás

A rák ellen is jó lehet a kreatin

A kreatin használata a 90-es években terjedt el a testépítők körében, és sok kamu táplálékkiegészítővel szemben tényleges előnyei vannak az izom- és teljesítménynövelés terén.

Egy friss kutatás szerint a kreatin rák ellenes szerként is bevethető, bár egyelőre csak állatkísérletek igazolták az elméletet.

Kreatin

A 24.hu szúrta ki a Journal of Experimental Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt, amely arra az eredményre jutott, hogy

a kreatin az úgynevezett a CD8-as gyilkos vagy killer T-sejtek munkáját segíti kifejezetten, amelyek elpusztítják a szervezet vírusfertőzött vagy rákos transzformáción átesett sejtjeit. 

A folyamat a tudósok szerint úgy zajlik, hogy

a kreatin egyfajta molekuláris akkumulátorként működik az immunsejtek számára, segít elraktározni és szétosztani az energiát, hogy a rák elleni harcban támogassa őket.

Amikor a szakértők azt tesztelték, hogy mi történik, ha egerek T-sejtjeit úgy módosítják, hogy azok egyáltalán ne tudjanak kreatint felvenni, vagy nagyon minimális mennyiséget. Azt találták, hogy ezek a gyilkos T-sejtek kevésbé sikeresen vették fel a harcot a rákos sejtek ellen.

Azt is megfigyelték, hogy

kreatin fogyasztásával a vastagbél- és bőrrákos egerek sejtjei sokkal hatékonyabban győzik le így a rákot, mint kreatin nélkül.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a kreatin a már létező és alkalmazott immunterápiás kezelések során is rengeteget segíthet.

A kreatin rák elleni bevethetőségére a végső áment az embereken végzett tesztek mondják majd ki.

A kreatinról nagyvonalakban

A kreatin szervezetünk természetes alkotóeleme. Három aminosav alkotja, név szerint: arginin, glycine és methionine. Feladata a vázizomzat számára nélkülözhetetlen energia biztosítása. Nem csak az izomzatban található kreatin, bár kétségkívül, túlnyomórészt ott csoportosul. Szervezetünk kreatin tartalmának mintegy 5 százaléka az agyban, a szívben, és férfiak esetében a herékben lelhető fel.

Kreatin használat esetén – leginkább az első néhány kúra alkalmával – korábban nem tapasztalt, szinte drámai izomtömeg- és erőnövekedés következik be a legtöbb testépítőnél. Ráadásul nem kell attól tartani, hogy a kúrák között „leereszt” az izomzat, megfelelő táplálkozás mellett megmarad az elért szint, sőt tovább növelhető.

A kreatin további előnyös hatása, hogy szabályozza a vércukorszintet, és javítja a cukor anyagcserét, mivel növeli az inzulin-érzékenységet.

Szerző

Még szintén kedvelheted...