Probiotikumok hatása
Táplálkozás

A probiotikumok hatása szervezetünk működésére

Probiotikumok hatásaSzervezetünk baktériumok milliárdjainak ad otthont. A köztudatban a baktérium szó többnyire negatív csengésű, hiszen szinte kapásból betegségek jutnak eszünkbe, melyeket ezek a kis élőlények okoznak. Vannak azonban olyan baktériumok is, amelyek épp ellenkezőleg, nagyon is hasznosak, mi több, nélkülözhetetlenek testünk egészséges működéséhez. Legfontosabb szerepük az immunrendszer erősítésében keresendő.

Kiszorítják a káros baktériumokat

Az egészséges szervezetben a hasznos baktériumok többségben vannak, és nem engednek életteret a kórokozóknak. Felélik előlük a táplálékot, és meggátolják az elszaporodásukat.

Nem kérdés tehát, hogy ha egészségesek akarunk maradni, fontos, hogy szervezetünk bélflórája is az legyen. Ehhez pedig elegendő mennyiségű probiotikum bevitel szükséges. A leggyakrabban előforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak.

 

A probiotikumok forrásai

Fogyaszthatunk élőflórás joghurtokat, de ezek cukortartalmuk miatt diétás étrendbe nem férnek be. Szerencsére léteznek már probiotikumos táplálékkiegészítők is, melyekben koncentráltan fordulnak elő a hasznos baktérium törzsek. A kiegészítőkben található probiotikumok ugyanolyan hasznosak, mint a tejtermékekben lévők.

Mikor fogyasszuk nagyobb mennyiségben?

Szervezetünk ősszel és tavasszal fogékonyabb a fertőzésekre, ezért e két évszakban nem árt, ha a normál probiotikum bevitelünket megtoldjuk egy kis kiegészítéssel is.

A probiotikum szedés az alábbi betegségek megelőzését vagy kezelését segítheti:

Az immunrendszer erősítése mellett pedig közérzetjavító hatássokkal is számolhatunk: könnyíti az emésztést, megszünteti a puffadást, rossz leheletet és a levertségérzetet.

A probiotikumokat táplálni is kell –prebiotikummal. E kettőt egyszerre pedig a szimbiotikum készítmények tartalmazzák.

Előnyös lehet a probiotikumfogyasztás betegségek után, különösen akkor, ha antibiotikumos kezelés is történt. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak, és a szervezetben élő összes baktériumot megölik, tekintet nélkül azok hasznos avagy káros mivoltára.

A probiotikumok segítenek visszatelepíteni az elpusztított hasznos baktériumflórát. Érdemes a szedést már az antibiotikum kúra vége felé elkezdeni, és a gyógyszerszedés abbahagyása után még néhány napig folytatni.

A probiotikumokat nem lehet túladagolni, a fölösleg természetes módon ürül szervezetünkből. Szóval csak bátran használjuk őket.

 

 

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük