Megélhetési edzők
Blog

A megélhetési fitneszoktatók országa lettünk

Megélhetési edzőkNoha már több mint 16 éve mondhatom, hogy testépítő (vagy még helyesebben: erőemelő) életmódot folytatok, nem vitt még rá a lélek, hogy oktatónak nevezzem magamat. Pedig tanácsot rengetegen kértek már tőlem, legfeljebb konzekvensen nem tartották be, és csinálták tovább ugyanúgy hülyén a dolgokat, ahogy előtte is.

Mostanában csak kapkodom a fejem, nem győzöm megjegyezni az újabb és újabb irányzatok neveit. Közös tulajdonságuk, hogy azt hirdetik: ez az egyetlen hatásos mód arra, hogy tökéletes testünk legyen. Az irányzatokkal együtt szaporodik azon ismerőseim száma is, akik egy-egy tudományterület (zumba, jóga, pilates, hot iron stb.) professzorává váltak, melyhez mindössze pár hét vagy hónap szükségeltetett. Ki vesz egy ilyen oktatót komolyan?

Sajnos tömegek. Kevesen gondolnak bele, hogy mennyire lehet hiteles oktató valaki, ha havonta gazdagodik egy-egy kétes eredetű oklevéllel, ráadásul amit „tanít”, az is egy nagy rakás szar.

 

Íme egy átlagos fitnesz/aerobik/jóga/pilates/zumbaedző toborzó szövege

(Forrás: Facebook)

3 héttel ezelőtt:

„Kedves Ismijeim!  :)) Örömmel jelentem Nektek, hogy sikeresen levizsgáztam, mint okleveles zumbaoktató. 🙂 😀 😀 Jelentkezzetek bátran, és ígérem, nagyon jól fogtok szórakozni a zenés-táncos fitneszórámon, ahol szupi alakformálódás vár majd rátok. :*”

2 nappal ezelőtt:

„Szijjjasztoook! J Mától fogva hivatalos pilatestréner vagyok, várom a jelentkezőket kislétszámú (15-20 fős) csapatomba, szépülni vágyók előnyben. Kedvcsinálónak álljon itt egy örök érvényű, nagy igazságokat tartalmazó idézet Oravecz Nórától:

„Ha belépsz egy edzőterembe, akkor már nem kint vagy, hanem bent. Míg odakint autók, fák és járókelők hada teszi mozgalmassá a horizonton inneni világot, bent csak te vagy, és a súlyok. Meg a többi vendég, a pultos, az edzők, a takarítónő, a beszúrószoba és a wc-k.”  (ez egy általunk kreált idézet, amolyan görbe tükörként kell értelmezni)

Na, szóval így kommunikál mostanában egy átlagos női „személyi edző”. Sikerén felbuzdulva egyre többen vágnak bele a szakmába, mindenféle előzetes ismeret nélkül, oktatói állásban és könnyű munkával szerzett sok pénzben reménykedve. Így növekszik exponenciálisan a megélhetési fitneszedzők populációja.

Hova vezet ez?

Ha a trend folytatódik, idővel az oktatók száma meghaladja majd a kuncsaftokét, a színvonal pedig a mostaninál is mélyebbre süllyed.

Az újdonságként ható, kellemesen csengő nevet viselő irányzatok eladhatóbbak, mint egy precíz diétával és kemény edzéssel riogató program. Az ügyfelek fizikuma nem változik meg gyökeresen, talán az elején megszabadulnak néhány kilótól, de ezután jön a menetrendszerű stagnálás, visszaesés, ami megint csak az önjelölt edzőcskék malmára fogja hajtani a vizet, mert:

Beiratkoznak egy újabb foglalkozásra, ami még az előzőeknél is divatosabb, szórakoztatóbb. A kör bezárult.

 

Sz. Sz.

 

Hogyan fogyjak le nyárig? Januárban elkezdem a kúrát

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Miért nem tud egy nő „túl izmos” lenni?

Zumba – Lehet, hogy csak pénzkidobás?

Spinning – Ha mindenáron izmot akarsz veszíteni

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

 1. Nyikos Gábor says:

  Igazatok van abszolút én mint személyi edző mondom, mert a nőknél se tapasztalat se tudás mint elméletben mint gyakorlatban. Én is edző lettem 2015 be az IFBB belűl rengeteg csoportárs volt voltunk kb. 160 an aztán azonnal kb. 50-60 ember ment át a vizsgán.
  Én előtte kb. 16 éves koromtól edzettem otthon is teremben is versenyezzen is.
  Nem mondom hogy mindent tudok mert jó pap is holtig tanul.
  De én azért lettem edző mert évek óta ez volt a célom hogy magamat és vendégeim fejleszthessem.
  Én más vagyok mert engem érdekel kíván a vendéggel s 1 óra alatt 1 emberrel foglalkozom.
  Olyan vendégköröm van akik évek óta megtisztelnek s ragaszkodnak hozzám.
  Üdv.
  Nyikos Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük