Blog

A legfontosabb dolog, amire a testépítés megtanított

Súlyzót emelgetni én sem azért kezdtem el, hogy valami magasztos eszmét követve jobbá tegyem az életemet. Aztán mégis ez lett belőle. Mert ugye miért kezd az ember testet építeni? Hogy jobban nézzen ki, több elismerést vívjon ki, jobban felfigyeljenek rá, hovatovább: tiszteljék. Tudat alatt azért edzünk, hogy könnyebben érvényesüljünk. Ebben közvetlen és közvetett szerepe is lehet egy esztétikus fizikumnak.

A jó testet (többnyire) nem adják ingyen

Most hagyjuk azokat, akik parizeres zsíroskenyeret zabálva is kockahassal és szálkás 45-ös felkarral röhögnek rajtunk, átlagos, vagy annál rosszabb adottságokkal megáldott szerencsétleneken. Persze mi vagyunk az óriási többség, és idővel mindannyian rájövünk, hogy a sikerért meg kell dolgozni. Munkát kell bele tenni, és akkor jön az eredmény.

Amikor először elkezdtem stagnálni, jó fél éve edzhettem már. Kétségbe estem, hogy ennyi volt, vége, soha többé nem fejlődök már. Nem fogom kinyomni fekve a 90 kilót (bő tíz év múlva a dupláját is sikerült), ami egy elérhetetlenül hatalmas súly volt úgy 1998 magasságában.

Majd kezembe került néhány, akkor igen népszerű testépítő magazin (Flex, Body&Power), és – azon megbocsáthatatlan bűnük mellett, hogy a bennük szereplő top testépítőkről elhallgatták, hogy doppingszereket is használnak – ráállítottak a helyes útra, hogy tudniilli,k figyelni kell az étrendre is. Elkezdtem napi 6-szor enni, többnyire nem rendes testépítő kajákat, de a szalámis szendvicsek után ez akkora ugrás volt, hogy újra elkezdtem nőni. Majd jött pár év múlva a finomhangolás, például hogy legyen meg a napi 2g (ma már a többség szerint csak 1,6) fehérje per testsúlykilogramm, és nagyon nem mindegy az sem, hogy milyen és mennyi szénhidrátot és zsírt viszek be. Sőt, az sem, hogy ezeket mikor fogyasztom, és mivel kombinálom.

Az élet ugyanerről szól

Ami a sportban úgymond „kicsiben” jelen van, az az egész életünkre is igaz. A súlyzós edzéstől tehát azt tanultam, hogy ha valamit el akarok érni, akkor azért mindig tenni is kell valamit.

Biztosra veszem, hogy ez a mentalitásbeli fejlődés sokat segített az érettségire való készülésben, az egyetemi vizsgákon, valamint a későbbi állásinterjúkon és a munkahelyeken való helytállásban is.

Ami a lényeg tehát: csak úgy érhetsz el valamit, ha előtte befektetsz. Semmi, de tényleg semmi nincs ingyen, de ha beleteszed a munkát, annak lesz eredménye.

Másik fontos dolog: alkalmazkodj! Az evolúció során sem a legerősebb, a leginkább domináns élőlények maradtak fenn napjainkig (lásd szerencsétlen dinoszauruszokat), hanem azok, amelyek jobban tudtak alkalmazkodni, reagálni a változásokra.

Egyszerű alapelvek ezek, de biztosra veszem, hogy a többség nincs ezekkel tisztában, és csak a fejét vakarja, ha valami nem sikerül úgy, ahogy ő elképzelte.

Ha nincs ennyi tudatlan, zombiként vegetáló ember, talán ez az oldal sem jött volna létre, hiszen a fő inspirációt a rengeteg, tájékozatlan embereket kihasználó átverés adta.

Ebben a két rovatban igyekszünk minél többről lerántani a leplet:

Hülye diéták >>

Átverések, kamu fogyasztószerek >>

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük