Csuklyásizom
Táplálkozás

A kreatin hatása izmainkra

A kreatin alapú táplálékkiegészítők a 90-es években terjedtek el, és a kezdeti használatukkor tapasztalható jelentős erő- és izomtömeg növekedés miatt egy csapásra népszerűvé váltak.

Gyakran emlegetik „legális doppingszer” néven is, hiszen hatása csak a tiltott eszközökhöz mérhető – még egyszer hangsúlyozzuk, csak a kezdeti szakaszban.

Mi a kreatin

A kreatin szervezetünk természetes alkotóeleme. Három aminosav alkotja, név szerint: arginin, glycine és methionine. Feladata a vázizomzat számára nélkülözhetetlen energia biztosítása. Nem csak az izomzatban található kreatin, bár kétségkívül, túlnyomórészt ott csoportosul. Szervezetünk kreatin tartalmának mintegy 5 százaléka az agyban, a szívben, és férfiak esetében a herékben lelhető fel.

Az ember szükségletét mindennapi ételei fedezik, melyekkel körülbelül napi egy grammot fogyaszt el. Ha elégtelen a kreatinbevitel, kismértékben szervezetünk is képes előállítani. A kreatin termelése a hasnyálmirigyben, a májban és a vesékben történik. Élelmiszereink közül jelentősebb kreatin tartalommal rendelkezik a marha- és sertéshús, valamint a tej.

A kreatin szerepe az izommunkában

A kreatin izmaink összehúzódásában játszik nagyon fontos szerepet. Az izomzatban kreatin és kreatin-fosztfát formában van jelen, utóbbi az összes 2/3-a.

Feladata az ATP (adenozin-trifoszfát) újratermelődésének elősegítése, ugyanis az izmok összehúzódásához szükséges energiát az ATP biztosítja. Ez az anyag azonban mindössze néhány másodpercig áll szervezetünk rendelkezésére, ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelő mennyiségű utánpótlás legyen belőle edzés alatt.

Az ATP izommunka során megszabadul az egyik foszfát kötésétől, és ADP-vé (adenozin-difoszfát) alakul. A kreatin-foszfát viszont képes az egyik foszfát kötését átadni az ADP-nek, és azt ATP-vé szintetizálni, ezáltal újabb energiával ellátni az izmokat.

Hogyan használjuk a kreatint?

A kreatint kétféleképpen használják a testépítők, erőemelők és más sportolók. Az egyik csoport kúraszerűen alkalmazza, mások nem tartanak szünetet, és hosszú ideig, sokszor évekig alkalmazzák ezt a kiegészítő tápanyagot. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik módszer a hatásosabb, egyetlen receptet tudunk rá: ki kell próbálni mindkettőt.

Ha a kúra mellett döntünk, szükséges egy feltöltési és egy szintentartási fázist beiktatni. A feltöltés alatt testtömegünktől függ, hogy mennyit kell naponta bevinnünk. 100 kiló fölött ez lehet napi 30 g is, míg egy 70 kilós testépítőnek elegendő 15 grammnyi. A feltöltő szakasz 5-7 napig tartson. A szintentartási fázis hasonlóan aránylik a testsúlyhoz, 100-120 kilós sportolóknak 10-15 g szükséges, egy 70 kilósnak pedig mintegy 5 g.

A kreatin időzítése

Legjobb, ha a napi bevitelt több részre osztjuk el, a hatékony felszívódás érdekében pedig igyekezzünk minden esetben szénhidrátos étkezéssel együtt fogyasztani. További előnyt jelent, ha reggel éhgyomorra küldjük le, ilyenkor ugyanis gyorsabban felszívódik, és kisebb mértékben károsítja a kreatint a gyomorsav.

Ha 2 adagra osztjuk fel a napi mennyiséget, célszerű az egyiket reggel, a másikat pedig edzés után elfogyasztani, utóbbit lehetőleg dextróz társaságában.

A kreatin hatása

Kreatin használat esetén – leginkább az első néhány kúra alkalmával – korábban nem tapasztalt, szinte drámai izomtömeg- és erőnövekedés következik be a legtöbb testépítőnél. Ráadásul nem kell attól tartani, hogy a kúrák között „leereszt” az izomzat, megfelelő táplálkozás mellett megmarad az elért szint, sőt tovább növelhető.

A kreatin további előnyös hatása, hogy szabályozza a vércukorszintet, és javítja a cukor anyagcserét, mivel növeli az inzulin-érzékenységet.

Milyen kreatint használjunk?

A legelterjedtebb a kreatin-monohidrát, mely a sportolók többségénél beváltja a várt reményeket. Akinél nem működik, próbálkozhat kreatin-etil-észterel, vagy kreatin alfa-ketoglutaráttal is, ezek elméletben még jobbak is, mint a monohidrát. Leggyengébb hatása a foszfátnak van.

Mellékhatások?

Bár időről-időre feltámad a kretin-ellenes lobbi, mely szerint ez az anyag veszélyezteti a vesék, esetleg májunk működését, mindezidáig nem sikerült ezeket e feltevéseket bizonyítani. Esetenként előfordulhat hasmenés a kúra kezdeti szakaszában, de ez az adag csökkentésével elmúlik, és az óvatos újfent megemelésekor sem tér vissza.

Ez egy biztonságos és hatásos táplálékkiegészítő minden erő- és teljesítménysportban elterjedt a használata.

 

Még szintén kedvelheted...