Kardió edzés
Edzés

A kardió edzés hatása az izomtömegre

A testépítés nem csak arról szól, hogy elvégezzük a heti 3-4 súlyzós edzést, és ezen kívül már csak a kajára és a pihenésre kell ügyelnünk.

Ha célunk nem csak az izomtömeg növelésének vagy a szálkásságnak maximalizálása, hanem a hosszantartó egészséges élet is, akkor a súlyzós edzésen kívül más mozgásformákat is be kell építenünk edzésprogramunkba.

A keringési rendszer egészségéhez nagyon fontos, hogy megőrizzük az erek rugalmasságát. A kardió mozgásformák ebben nagy segítségünkre lesznek, de egy nehezen fejlődő testépítőt könnyen hátráltathat, ha túlzásba viszi a kardiózást.

 

Kardió edzés

Mit értünk egyáltalán kardió alatt?

Kardió mozgásformának számít a futás, gyors tempójú kerékpározás, valamint a megfelelő intenzitással végzett úszás is. Az aerob edzéssel ellentétben a kardiózás jelentős pulzusemelkedéssel jár – ezért nem lehet markáns határt húzni az egyes mozgásformák között, hiszen szép számmal akadnak olyanok, akik edzettségüknek köszönhetően a futást is aerob tartományban végzik.

A kardió edzés előnyei

Amellett, hogy segít kordában tartani a testzsírt, a kardió edzésnek megkerülhetetlen egészségügyi előnyei vannak.

Kedvező hatással van a szív egészségére

A szív – noha szerkezete különbözik a vázizmokétól – szintén egyfajta izom, és ahhoz, hogy hosszú ideig egészséges maradjon, szüksége van a megfelelő terhelésre.

Gyorsítja az anyagcserét

A közepes, vagy magas intenzitású kardió edzések hatására felgyorsul az anyagcserénk, így több kalóriát tudunk elégetni. Kedvező esetben ez a tréninget követően még több óráig fennáll.

Csökkenti a vércukorszintet

Cukorbetegek számára kifejezetten előnyös, és ezért nagyon ajánlott, hogy a diabéteszesek legalább kardió mozgást végezzenek. Az intenzív edzés hatására ugyanis fokozódik a glükózfelhasználás. A rendszeres sport stabilan tartja a vércukorszintet, és mérsékli a veszélyes kilengéseket.

Kardió és az izomvesztés

A legtöbb testépítő és erőemelő az izom- és erőveszteség réme miatt ódzkodik a kardió edzésektől. Nincs annál bosszantóbb, mint a nehezen megszerzett eredményeinket elfecsérelni, és az építkezést újra kezdeni. Egy egészséges egyensúly mégis kell.

Ki mennyi kardiót végezzen?

Azt tanácsoljuk, hogy testtípustól függetlenül valamennyi kardiót mindenki illesszen be az edzéstervébe. Ha úgynevezett „hardgainer” vagy, tehát nehezen fejlődő ektomorf típus, akkor maradj a heti 1-2 alkalomnál.

Mezomorfok, vagyis a könnyen fejlődő, zsírt is könnyedén leadók nyugodtan végezhetnek heti 3-4 alkalommal is kardió edzéseket, míg az endomorf –zsírosodásra hajlamos – testtípusú személyek számára a határ a csillagos ég.

Melyik a legjobb időpont a kardiózásra?

Majdnem bármikor jó, de csak majdnem. Igyekezz minél távolabb tenni a súlyzós edzéstől, elé semmiképp se rakd, mert nem marad energiád. Súlyzós edzés után már jobb egy fokkal, de így meg jelentősen megnöveli az edzésidőt, és keresztbe tesz a regenerációnak is.

Legjobb, ha a kardió edzést olyan napon végzed, amikor nincs súlyzós edzésed, de ha ez nem kivitelezhető, akkor tedd a kettőt olyan távol egymástól, amennyire csak tudod. Klasszikus jó példa erre a reggel-este váltás, ízlés szerint kardióval, avagy súlyzózással indítva a napot.

Ha okosan osztod be az edzéseidet, nem kell izomtömeg-csökkenéstől tartanod. Kardiózz az egészségedért, és még az is előfordulhat, hogy jobban fejlődsz majd ezzel a kis változtatással.

 

Biztos, hogy mindent megteszel a növekedésért?

Kell-e bukásig edzeni?

Arnold Schwarzenegger edzésterve

A túledzés jelei

Kezdő testépítők gyakori hibái

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük