A helyi zsírégetés mítosza

„Megcsinálok naponta 500 felülést, és a strandszezonra kockás hassal fogok előrukkolni! Nem, inkább ezret, az a biztos.” Hej, de sokan hisznek még ebben a mesében. Emlékszem, még az általános iskolai testnevelő tanárom is arra biztatott minket, hogy végezzünk minél több hasizomgyakorlatot, különben olyan pacal lesz a hasunkon, mint neki. Hát csodálatos.

A hasi zsír eltüntetésének kulcsát nem csak a laikusok látják a felülésben, hasprésben, hanem sajnos úgynevezett szakemberek is. Itt van a sok ilyen-olyan papírral rendelkező fitneszedző, van köztük úgynevezett „világbajnok” is, aki egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mi fán terem a zsírégetés.

Izommunkával zsírt égetni?

Tegyük hát végre tisztába, hogy mi történik a hasizomgyakorlatok végzésekor, és miért nem hatásosak a hasi zsír eltüntetéséhez.

A súlyzós, vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatok közben az izommunkán van a hangsúly. A – főleg nők esetében – kritikusnak számító has és farizom edzése ugyanolyan anaerob mozgásforma, mint a fekvenyomás, vagy a bicepszezés állva.

Szervezetünk két különböző módon juthat hozzá a mozgáshoz szükséges energiához. A fentebb említett anaerob folyamat azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, és az izmok a bennük tárolt szénhidrátból, a glikogénből nyernek energiát. Na és mi történik a zsírral? Hát az, hogy szépen marad a helyén. A hasizmok – megfelelő étrend mellett – szépen fejlődnek a célirányosan végzett gyakorlatoktól, de a hájréteg nem tűnik el.

Az anaerob edzést mégsem szabad teljesen leírni, ha zsírt akarunk égetni, hiszen közvetett módon nyújt ehhez némi segítséget. A nagyobb izomtömeg ugyanis eleve nagyobb energiafelhasználást igényel, melynek következtében anyagcserénk gyorsabb lesz, és kedvező környezetet biztosít a zsír lepucolásához.

Az persze nyilvánvaló, hogy a súlyzós és egyéb anaerob mozgásformák (pl. a sprint, kajakozás is ide sorolható) önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt.

A zsírégetés legfontosabb feltétele az aerob edzés. Aerob mozgásformának tekinthető minden olyan tevékenység, melyet lábbal végzünk, hosszan tartó, monoton, és intenzitása nem igényel jelentős izommunkát, ezért szervezetünk nem a glikogénraktárakat használja az energia-utánpótlásra.

Ha helyesen végezzük, az aerob edzés a legeredményesebb zsírégető tevékenység. Nem kell tartanunk jelentős izomveszteségtől, hiszen izmaink nem végeznek számottevő munkát. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl intenzív a mozgás, mert ha az izom bedurrant, már glikogénfelhasználás történt.

Na jó, de mit végezzünk aerob edzés gyanánt?

Bár a modern edzőtermekben számtalan gép áll már rendelkezésünkre, a legjobb aerob mozgásforma még mindig a gyaloglás és a kerékpározás. Nagy előnyük, hogy mindkettő gyakorlatilag ingyen van, és ha lehetőségünk nyílik a szabadban edzeni, sokkal kevésbé tűnnek monotonnak, unalmasnak, mintha az edzőterem falain belül végeznénk őket.

Összefoglalva, helyi zsírégetés csak a mesében létezik. A testet nem tudjuk befolyásolni abban, hogy éppen mely területről tüntesse el a fölösleget. A jelentős izommunkával járó gyakorlatok közvetlenül nincsenek hatással a zsírégetésre, de közvetett módon, anyagcserét gyorsító hatásukkal mégis nyújtanak némi segítséget.

És egy rossz hír a végére: megfelelő étrend nélkül az edzés semmit sem ér!

 

Nyárra kigyúrjuk magunkat! Igaz, tesó?

Mindegy, csak dolgozni ne kelljen!

Tippek a zsírégetés fokozásához

Győzött az elszántság: 50 kilót fogyott

Kinek üzlet a fogyókúra?