Ti kérdeztétek

A házi tejsavó mire jó?

Kérdés:

Sziasztok!!

A nap melyik időszakaszában javasolják elfogyasztani a házilag készített sajtból nyert értékes savót? Köszönöm.

Válasz:

Szia!

A házilag kinyert savó teljesen értéktelen a testépítők számára, mivel tápértéke alig van, és az a kicsi sem éppen optimális összetételű. Ha kikeresed a kalóriatáblázatok között, láthatod, hogy kb. 1 százalék a fehérjetartalma.

A házi savó összetétele nagyon messze van a tejsavófehérje-koncentrátumétól. Míg a tápkiegboltban kapható készítmények 60-80 százalékos fehérjetartalommal rendelkeznek, az otthon kotyvasztott folyadéké 1 százalék körül van. Ezért is hívják előbbieket koncentrátumnak, hiszen legalább 60-szor annyi tejsavófehérje van bennük.

A válasz tehát egyértelmű: semmiképp se igyál házi „értékes savót”, mert nincs benne semmi, amire szükséged lenne akár edzés után, akár szilárd étkezés helyett.

Ha tejsavófehérje-koncentrátumot vagy izolátumot veszel, ezeket elsősorban edzés után idd, egyszerű szénhidrát (de semmiképp sem fruktóz) társaságában. Zabpehellyel keverve egy-két étkezést is helyettesíthetsz velük – napközben jobb a valamivel lassabb felszívódású koncentrátum.

Ejtsünk néhány szót az úgynevezett „házi turmixokról” is. Időről időre előkerül ez a téma is, hiszen ki ne szeretné olcsóbban megúszni az edzés utáni, vagy némelyik napközbeni étkezést. Ha utánanézel a hozzávalók (általában tej, tojás, méz, banán, szőlőcukor) összetételének, láthatod, hogy sokkal jobb választás, ha bolti kiegészítőt fogyasztasz helyettük. A tej és az egész tojás a zsírtartalom miatt eleve kiesik, tehát maximum a tojásfehérjét tudnád szőlőcukorral összeturmixolni, és így kapnál egy viszonylag elfogadható – és hányingerkeltő – valamit.

Nagy valószínűséggel még spórolni sem tudsz ezekkel, mert ha azt vesszük alapul, hogy egy két kanál fehérjét magában foglaló edzés utáni turmix olyan 220 forint lehet, máris fordul a kocka.

Régóta slágerterméknek számítanak a szondatápszerek, ipari fehérjék, és még sok más bizonytalan eredetű, kedvezőtlen összetételű élelmiszer. Szinte már azt érezni, hogy bármit bevesz a nép, csak nehogy testépítőknek való táplálékkiegészítőt kelljen venni…

Ti kérdeztétek:

Ellustultam, újra lapos hasat szeretnék

Hogyan fogyjak le a fenekemről, combomról, hasamról?

Mustár és ketchup diétában?

Proteinszeletet ehetek edzés után?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük