Lee Priest
Étrenddel kapcsolatos tévhitek

A gyors fogyás titka

Hogyan lehet a lehető leggyorsabban megszabadulni zsírpárnáinktól? Leghőbb vágya ez sokaknak, még ha nem is vallják be maguknak, és szexinek hiszik a „sörhasat” és a „teltkarcsú” testalkatot. Melyik a leghatékonyabb fogyókúra?

Lee PriestFogyni, fogyni, fogyni

Az egyszeri ember megelégszik a mérleg által mutatott érték csökkenésével, történjen bárhonnan is a súlyvesztés. Persze koplalással és ész nélkül végzett, túl intenzív mozgással ez nagy valószínűséggel izomból fog történni. Figyeljük csak meg a kifutón rohangáló szupermodelleket: vékonyak, mégsem definiált az izomzatuk (szinte nincs is nekik). Illik rájuk a „csont és bőr” kifejezés.

A modellekéhez hasonló testalkat elérhető koplalással és némi mozgással, a lényeg, hogy minél több izmot veszítsünk, és csökkenjenek a testkörfogatok, valamint a testsúly. Ez a test korántsem nevezhető sportosnak, még kevésbé egészségesnek. Nem is lehet fenntartani, csak további koplalással, hánytatással. Egy külön fejezetet az is megérdemelne, hogy hány modellnek lesz emiatt evészavara – anorexiája, bulimiája.

Fogyasztószerek helyett

A fogyni vágyók másik nagy csoportja még arra sem hajlandó, hogy odafigyeljen étkezésére és vegye a fáradságot a napi 45-60 perces mozgáshoz. Ők a médiában gyakran felbukkanó fogyasztószer-reklámok célcsoportjai. Sajnos folyamatosan reprodukálja magát az az igen széles réteg, akiket meg lehet vezetni, és képes kifizetni a sokszor igencsak borsos árat az úgynevezett csodaszerért.

Márpedig olyan készítményt a mai napig nem sikerült kifejleszteni, ami csak úgy magától elégetné a zsírpárnákat. Ügyesebb gyártók bele is írják a használati utasításba, hogy megfelelő diéta és rendszeres mozgás mellett ér valamit ez a szer. Ekkor kellene elgondolkozni azon, hogy talán felesleges is eme drága termék.

Az optimális fogyás – lerántjuk a leplet

Maga a „fogyás” szó nem fedi le azt a célt, aminek ilyenkor szemünk előtt kellene lebegnie. Helyesebb a „zsírégetés”, vagy a „testkompozíció változás” kifejezések használata. Ahhoz, hogy szervezetünk hatékonyan égesse a zsírt, három dolog szükséges:

– precíz diétás étrend, kiszámolt napi tápanyagbevitellel
– súlyzós edzés
– aerob edzés

Az étrend alapjául semmiképp sem a divatos, napi 2-3 étkezést engedélyező csodadiétákat vegyük, hanem táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, és testsúlyunk figyelembevételével számoljuk ki a napi fehérje-, szénhidrát- és zsírszükségletünket. Diétás étrend férfiaknak és nőknek

Súlyzós edzés nélkül csak mérsékelt eredményt fogunk elérni, mert nagyobb mértékű lesz az izomból való fogyás. Végezzünk hetente minimum 2 alkalommal súlyzós gyakorlatokat, lehetőleg az aerob edzés időpontjától távol, vagy akár külön napon. A nagyobb izomtömeg pedig gyorsabb anyagcserét biztosít, több energiát igényel a fenntartása, a test „feszessége” pedig szintén izmaink függvénye.

Aerob edzés nélkül nincs zsírégetés. Ez a mozgásforma helyesen végezve nem készteti akkora munkára izmainkat, hogy a bennük tárolt szénhidrát (glikogén) szolgáltassa az ehhez szükséges energiát, így nagyobb valószínűséggel nyúl szervezetünk a zsírraktárakhoz. Aerob mozgás lehet a tempós séta, kerékpározás, vagy egyes gépeken – pl. ellipszis tréneren, vagy taposógépen – végzett gyakorlatok.

 

Miért nem hiszik ezt el az emberek?

Leggyakoribb ok a lustaság. Nemcsak maga a mozgás és a „finom” ételekről való lemondás tartozik ide, de maga az az igény is, hogy a dolgok mélyére nézzünk, és igenis elolvassuk a címkét az élelmiszeren, vagy megkérdezzünk egy tapasztalt sportolót arról, hogy mit kellene tennünk egy optimálisabb testösszetétel eléréséhez.

A sikertelenül próbálkozók másik csoportja viszont birtokában van a hasznos információknak, de nem akarja elhinni, hogy neki ennyi mindent meg kell tenni azért, hogy jobban nézzen ki. Sajnos, sok reménytelen ember tartozik ide. Talán ha a tévében is reklámoznák a helyes táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Bár akkor rengeteg cég csődbe menne. Kár lenne értük?

Létezik gyors fogyás?

Természetesen igen, de ez nagyrészt izomból történik, tehát a lehető legrosszabb irányba változtatja meg a testösszetételt. Ráadásul a kevesebb izom kedvez a további zsírfelhalmozódásnak, ezért nem szabad ész nélkül belevágni a diétába. A „fogyókúra” kifejezés helyett pedig barátkozzunk az életmódváltással!

Zumba – Lehet, hogy csak pénzkidobás?

Zsírleszívás – megéri az árát?

Diétás étrend

Fogyás hasról

Hülye diéták

Szerző

Még szintén kedvelheted...