Táplálkozás

Glutamin – Mennyit vigyünk be naponta?

A glutamin egy nem-esszenciális aminosav, tehát nem tartozik azon legfontosabb 9 aminosav közé, amelyeket szervezetünk nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára az alábbi aminosavak esszenciálisak: metionin, treonin, lizin, izoleucin, fenil-alanin, valin, triptofán, hisztidin, leucin.

Az átlag, nem sportoló emberek étrendjét nem szükséges glutaminnal kiegészíteni, mert számukra elégséges mennyiség található az elfogyasztott táplálékban, elsősorban húsban és halban, sőt még a babban is, glutaminsav formájában.

Mikor van szükségünk plusz glutaminra?

Minden olyan esetben, amikor testünket valamilyen stresszhatás éri. Ide tartozik természetesen a súlyzós edzés is, gondoljunk csak bele: az izomzatunkat alkotó aminosavak 60 százaléka glutamin. Az edzés során keletkezett mikrosérülések és izomleépülés folyamatának megfordítása ellen jelentős mennyiségű glutamin kiegészítésre van szükség. Legjobb, ha közvetlenül edzés után fogyasztunk nagyobb mennyiségű glutamint, de el is oszthatjuk több részre, és étkezések közben viszünk be kevesebbet. A glutamin felszívódás a vékonybélben történik, izmainkon kívül megtalálható a bőrsejtekben, valamint a májban és a vesékben is. A glutamin immunrendszerünkre is jótékony hatással van, aminek központja szintén a vékonybélben található. Összefoglalva, következő esetekben van szükségünk nagyobb mennyiségű glutaminra:

  • Ébredés után, mivel szervezetünk már 6-10 órája nem kapott semmiféle tápanyagot
  • Kimerítő edzések, túledzettség esetén
  • Sérülésekből, izomlázból való felépülésünk meggyorsítására
  • Diétában, edzés utáni szénhidrát helyett – ha endomorf alkatunk van
  • Étkezések között, a katabolizmus ellensúlyozására

Mennyi az ajánlott napi bevitel?

Gyakorlatilag annyi, amennyit pénztárcánk megenged. Ha tehetjük, edzés után akár 10-20 grammot is nyugodtan elfogyaszthatunk, vagy arányosan eloszthatjuk több kisebb adagra. Szélsőséges esetekben (kimerítő edzés, túledzettség, sérülések esetén) hasznos lehet, ha megduplázzuk a napi glutamin-bevitelünket.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük