Táplálkozás

A folsav szerepe az egészséges étrendben

A folsav neve a latin folium (levél) szóból ered, valószínűleg a leggyakoribb forrásául szolgáló leveszöldségekből eredően. Ez a mikroelem a B-vitaminok közé sorolható (B9-vitamin), bár több vegyületből tevődik össze.

Fontos szerepet játszik az embriófejlődés korai szakaszában, ahol a velőcsövet lezáró folyamatok hibátlan működéséért felel. Nem véletlen, hogy a várandós anyák fontos célcsoportként szerepelnek a folsavkészítmények reklámjaiban.

A folsav a felnőtt szervezet számára is nélkülözhetetlen. Ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, jelentős védelmet jelent az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri betegségek ellen. Folsav szükséges a fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék képződéséhez is, továbbá védelmet nyújthat a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák ellen is. Alkalmazzák depressziós betegek terápiájában is. Talán kevésbé ismert, hogy a folsav – nagy mennyiségben fogyasztva – elfedheti a B-12 vitamin hiányát, ezért vegetáriánusok esetében különösen fontos, hogy figyeljenek az optimális vitamin és ásványi anyag bevitelükre.

Túlzásba sem érdemes esni, mert az extrém mértékű folsavbevitel ronthatja a cink hasznosulását.

A folsav forrásai, és ajánlott napi bevitele

Legnagyobb mennyiségben a csirke- és marhamájban, a gabonapelyhekben, valamint a leveles zöldségekben és a hüvelyesekben található meg. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy az ajánlott napi bevitelhez (200-400 mcg-hoz) képest:

Élelmiszer

Folsavtartalom

Csirkemáj (100 g)

Búzacsíra (100 g)

760 mcg

400 mcg

Gabonapelyhek (1 csésze)

150-300 mcg

Marhamáj (100 g)

210 mcg

Sertésmáj (100 g)

Szójaliszt (100 g)

200 mcg

190 mcg

Lencse (fél csésze)

180 mcg

Spárga (fél csésze)

130 mcg

Spenót (fél csésze)

Száraz bab (100 g)

130 mcg

130 mcg

 

 

Vitamin-túladagolás?

C-vitamin

A-vitamin

B1-vitamin (tiamin)

E-vitamin

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük