Felhúzás
Edzés

A felhúzóerő növelése – kutatás

FelhúzásA felhúzás az egyik legfontosabb erőgyakorlat. Leginkább a derék és a hát erejére támaszkodik, de nehezen találunk olyan izmot, amelyik ne venné ki részét a munkából. Ha most végzed először ezt a gyakorlatot, másnap izomlázat fogsz érezni a combhajlítóidban, a hátsó deltákban és az alkarodban is. 

Felhúzás közben nagyobb súlyt mozgatunk meg, mint fekvenyomás és (általában) guggolás során, de törvényszerű, hogy idővel bekövetkezik a stagnálás, és nem tudunk előrébb lépni. A georgiai (USA) Kennesaw State University kutatói beleásták magukat a témába, és megvizsgálták, hol van a mozdulat kritikus pontja.

 

Ellátogattak egy helyi versenyre, és 25 férfi erőemelő gyakorlatát elemezték ki videón. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a mozdulat jellemzően a térd alatt 6-8 centivel lelassul. Megvan tehát a kritikus pont, a legtöbben itt véreznek el. Mi ebből a tanulság?

Természetesen az, hogy ha a felhúzóerődet szeretnéd növelni, a részleges felhúzást ne a megszokott térdmagasságból végezd, hanem attól 6-8 centivel lejjebb kezdd. Használj erőkeretet, és végezz 3-4 sorozatot 3-6 ismétléssel.

A Kennesaw egyetemen kifejezetten hasznos kutatásokat végeznek, érdemes rájuk odafigyelni.

 

Felhúzás tűsarkúban

Gépek vagy szabadsúlyok?

A testépítők nem erősek?

Elhanyagolt izmok – lehet, hogy ezért stagnálsz?

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük