Diétázz normálisan!

A diéta hatása egy év után

Több mint egy év telt el azóta, hogy felhagytam a diétával, és elindítottam a ma is tartó tömegnövelési ciklusomat. A diéta végén 86 kiló voltam, a derekam 22 centivel lett keskenyebb, de a szálkásságtól még messze voltam. Akkor a csökkenő erő és izomtömeg miatt úgy döntöttem, tovább tömegelek, és kihasználom a diéta utáni villámgyors izommemória lendületét, és megpróbálok a korábbinál előnyösebb testkompozíciót, vagyis izom-zsír arányt elérni.

Ez csak mostanra sikerült valamelyest, köszönhetően egy februári könyökműtétnek, melynek következtében egy hónapig csak lábra és hasra edzettem, majd további két hónapig könnyített edzést végeztem a toló gyakorlatokra (fekvenyomás, tricepsz és vállgyakorlatok). A könyök- és térdfájdalmak valószínűleg végigkísérik már életem hátralevő részét, hacsak meg nem utálom a nagy súlyos edzést, és inkább pumpálósabb sorozatokat használok – amolyan testépítő módra. Erre egyelőre kevés esélyt látok, számomra az izomerő fontosabb, mint a méret.

A diéta hosszú távú előnye

Érdekes összevetni a 2010. májusi (közvetlenül a diéta előtt mért) és a mostani, 2011. novemberi adatokat. Nem vagyok még a tömegnövelési szakaszom csúcsán, de az eddigi eredmények összességében biztatók, és azt sugallják, van még értelme dopping nélkül is játszadozni a testzsír aránnyal. Megmértem néhány dolgot, íme:

Testtömeg

2010. május 25. —-> 2011. november 30.


113 kg
—-> 108 kg


Felkar

48,5 cm —-> 49 cm

Alkar

38,5 —-> 39 cm


Comb

76 cm —-> 78 cm

Derék

113 cm —-> 110 cm

Ha összevetjük a tavalyinál 5 kilóval könnyebb testsúlyt és a 3 centivel „karcsúbb” derekat a szignifikáns növekedést mutató felkarral, alkarral és combbal, világossá válik a diéta lényege. Azért váltogatjuk a tömegnövelő és diétás periódusokat, hogy a tömegnövelés során egy kicsit több izmot szedjünk fel, mint az előző tömegeléskor, így a diéta utáni izomtömegünk is egyre nagyobb lesz.

Izomerő

Az erő tekintetében egyelőre felemásak az eredményeim. Míg a fekvenyomás egy hajszállal elmarad a tavalyitól (170*2 megy jelenleg), evezésben rengeteget erősödtem. 2010-ben 150 kg volt a piramis csúcsa 3-4 ismétléssel, most ez (formától függően) 160-170 kg. Talán az alkar növekedésének is köszönhető, hiszen korábban sokat panaszkodtam a gyenge markolatomra, ami hamarabb felmondta a szolgálatot, mint a hátam. A felhúzás viszont ugyanannyival megy, mint tavaly, bár a mi termünkben relatíve kis méretűek a tárcsák, így a szabványosnál mélyebbről kell húzni. Jelenleg 210 kiló a csúcs, ez az erőemelő fogásnem a gyengém.

A guggolás terén is történt változás. Miután mélyguggolásban visszanyertem erőmet, és könnyedén megvolt a 200*1, váltottam zsámolyra (nálunk székre) guggolásra, így egy kicsit ki tudom kapcsolni a munkából a már így is túlfejlett farizmomat. A combom növekedése önmagáért beszél: ez a gyakorlat bevált. Használt súlyok tekintetében lassan utolérem a mélyguggolást, legutóbb 190-nel sikerült egy ismétlést végeznem.

Távolabbi célok

Egyelőre igyekszem kihozni a maximumot a 15. naturál évemből, utána meglátjuk. Az így megszerzett alap nagy előnyt jelent majd, ha egyszer versenyzésre adom a fejem. 2011-ben még szeretnék előbbre jutni erőben. Elég nehéz már ennyi év után további fejlődést elérni, de ezen segíthet a megnövelt fehérje és szénhidrát bevitel. Jelenleg napi kb. 220g fehérjét és 450g szénhidrátot fogyasztok, mellé 2-3g C-vitamin, és erősebb multivitamin megy. Ha ez nem válna be, összeül a válságstáb.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük