Dehidratáció
Táplálkozás

A dehidratáció veszélyei

DehidratációHa melegben edzünk, különösen fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Hajlamosak vagyunk ilyenkor elfeledkezni arról, hogy a hűvös időszakban megszokotthoz képest jóval többet kell innunk. Hogy pontosan mennyit, azt itt már kifejtettük. Mi történik, ha a szervezetünknek negatív lesz a folyadékegyenlege? Dehidratálódunk.

Testünk mintegy 70 százalékát víz alkotja, melynek nélkülözhetetlen szerepe van életfolyamataink zavartalan működésében. Víz nélkül nem működne az emésztésünk, nem működnének rendesen az ízületeink, és a salakanyagokkal is meggyűlne a bajunk.

A dehidratáció jelei

Azonnal kezdd el a folyadékpótlást, ha az alábbi jeleket tapasztalod:

  • Száraz száj és szem
  • Fáradtság, levertség
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • A szokásosnál sokkal kevesebb vizelet
  • Izomerő-csökkenés

A dehidratáció betegségekhez vezethet

Az elégtelen vízbevitel hatására felborul a szervezet ásványi anyag-egyensúlya, és nem működik megfelelően az idegrendszer. Izmaink teljesítménye csökken, ha dehidratált állapotban edzünk, meg sem közelítjük valódi erőszintünket. A sejtcellákban lévő víz aránya csökken a sejten kívüli vízhez képest, ami károsítja bőrünket, és a kiválasztó szerveinket.

Leggyakoribb szövődménye a magas vérnyomás. Vízhiány hatására az agy vasopressin hormont termel, ennek hatására pedig csökken a véráramban lévő víz mennyisége. Így továbbra is elegendő víz jut a sejtekbe, viszont a vérnyomás óhatatlanul emelkedni fog. Legrosszabb esetben ez a szívünkre gyakorolt óriási terhelés a keringés összeomlásához is vezethet.

A tartósan magas vérnyomás egy bizonyos Renin-Angiotensin-rendszer működésének a következménye. Ennek elsődleges feladata, hogy ahol csak lehet, vízvisszatartást érjen el. A veséket vizeletvisszatartásra utasítja, összeszűkíti az ereket az agyban és a szívizmokban, továbbá fokozza a nátriumfelszívódást, ami serkenti a vízmegkötést.

A magas vérnyomás hatására a vesékben is vízvisszatartás történik, ami komoly károsodást okozhat e szervünkben. Transzplantációk sora lenne elkerülhető megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával.

A dehidratáció kezelése

Teljesen kézenfekvő: pótolni kell a hiányzó folyadékot. Enyhébb esetben szájon át, súlyos dehidratáció, vagy hányás, hasmenés esetén viszont infúziósan történik mindez.

Fontos, hogy csak olyan folyadékot használjunk erre a célra, ami szénhidrát- és koffeinmentes, különben ellentétes hatást fogunk tapasztalni, és csak fokozódik a vízveszteség. A koffeintartalmú italok feldolgozásához a szervezetnek több vízre van szüksége, mint amennyit ezek tartalmaznak. A cukros üdítők, gyümölcslevek megemelik a vércukorszintet, és ennek stabilizálása szintén deficitessé teszi az emberi test vízháztartását.

 

Mit egyek edzés előtt?

Hogyan fogyjak le nyárig? Januárban elkezdem a kúrát

A C-vitamin tényleg vesekövet okoz?

Izzadás és fogyás? Tényleg ilyen egyszerű lenne?

 

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük