Egészségügy

A D-vitamin javítja a cukorbetegek koleszterinszintjét

Ismert, hogy a cukorbetegeknél fokozott a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Egy kutatás szerint, mely a BMC Medicine című folyóiratban jelent meg, a D-vitaminnal dúsított joghurt rendszeres fogyasztása javítja a koleszterin értékeket, illetve az endothel diszfunkció biomarkereket, mely a cukorbetegeknél jelentkező szívbetegség előfutára.

A D-vitamin hiánya hatással van az erek belső felszínét borító endothel sejtekre, ami végül érelmeszesedést, illetve szív-és érrendszeri megbetegedéshez vezethet. Az endothel diszfunkciót egy sor biomarker, mint például a szérum endothelin-1, E-szelektin és az MMP-9 megnövekedett értéke jelzi. Egy kettős vak-vizsgálat során teheráni kutatók a D-vitamin glikémiás állapotra, koleszterinszintre és cukorbetegek esetében az endothel biomarkerekre gyakorolt hatását vizsgálták. A vizsgálat során a betegek 12 héten keresztül sima, illetve D-vitaminnal dúsított joghurtot kaptak.

Kutatók már korábban is tapasztalták, hogy a D-vitaminnal dúsított joghurt rendszeres fogyasztása javítja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők glikémiás állapotát. Az új kutatás eredménye arra is rámutatott, hogy a D-vitamin javította az éhgyomri vércukor, inzulin, QUICK1 (quantitative insulin sensitivity check index – az inzulin rezisztencia egy mértékegysége) értékeit, és hosszú távon némi javulást hozott a HbA1c értékében is. A HbA1c a cukorbetegség kezelésének egyik paramétere, mely segítségével megállapítható a beteg elmúlt három hónapra vonatkozó átlagos vércukorszintje.

A tanulmányt végző kutatók azt tapasztalták, hogy a D-vitaminos joghurtot fogyasztóknál javult a koleszterinszint értéke, mégpedig úgy, hogy az összkoleszterin szintje és a „rossz” LDL-koleszterinszint is csökkent, míg a „jó” HDL-koleszterin értéke nőtt. Úgy tűnik, valamennyi koleszterin változás az inzulinrezisztencia csökkenésének köszönhető. Az endothel diszfunkció biomarkereinek  (szérum endothelin-1, E-szelektin és az MMP-9) szintje is alacsonyabb volt a D-vitamin kiegészítést kapó betegeknél.

Noha a vizsgálat kezdetén a résztvevő betegek legtöbbje D-vitamin hiányban szenvedett, a vitaminnal dúsított joghurt legtöbbjüknél normális szintre emelte ennek értékét. Ennek ellenére a tanulmányban résztvevők 5%-a még a 12. hét végén is D-vitamin hiányos maradt, náluk a pozitív változások nem voltak annyira mértékben tetten érhetők, mint társaiknál. Összességében elmondható, hogy a D-vitamin pótlás a legtöbb cukorbeteg esetében hasznos módszer az egészségi állapotuk javítására.

 

Magyar étkezési szokások – felmérés
Gyógyszerkartell Magyarországon?
Újabb jó pont a C-vitaminnak
Cukros üdítők: 180 ezer ember halálát okozzák évente

 

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük