D-aszparaginsav hatásai
Egyéb

A D-aszparaginsav (DAA) – hatásai, mellékhatásai

D-aszparaginsav (angolul D-aspartic acid – DAA) egyike azoknak a kiegészítőknek, amelyek a nem annyira tapasztalt testépítők, erőemelők vágyálmaiban a természetes tesztoszteronfokozás kulcsát jelentik.

Mert ugye, ki ne szeretné élete végéig élvezni a magas tesztoszteronszint előnyeit: izmos, nem túl zsíros fizikum, egészség, libidó. Persze mellékhatások nélkül, így a doppingszerek eleve ki vannak lőve. A Tribulus esetében már tárgyaltuk, hogy mennyire működik a tesztoszteronszint természetes módon történő fokozása, és úgy fest, a D-aszparaginsav sem egy csodaszer.

Tesztoszteron szint és életkor
Így csökken a tesztoszteronszintünk az életkor előrehaladtával.

De mi is ez a D-aszparaginsav?

Az aszparaginsav egy olyan, nem esszenciális aminosav, amely a nemi hormonok termelődésében (nőknél és férfiaknál is), valamint az idegrendszer működésében tölt be kulcsszerepet.

Szinte minden aminosav kétféle formában fordulhat elő, igaz ez az aszparaginsavra is, amelynek L és D változata is van. Kémiai képletük azonos, de a molekuláris szerkezeteik egymás tükörképei.

D-aszparaginsav

A két forma feladata is más az emberi szervezetben. Az L-aszparaginsav az emberi testben állítódik elő, és a többi aminosavhoz hasonlóan a szervezetünket alkotó fehérjék építőelemeként szolgál. Feladata az idegrendszer kilengéseinek szabályzása.

A D-aszparaginsav táplálékainkban is előfordul, és elsődleges feladata a nemi hormonok termelése és felszabadítása.

Megoldás lehet ez alacsony tesztoszteronszint ellen?

D-aszparaginsav hatásai

Először is vegyük sorra, melyek az alacsony tesztoszteronszint jelei:

– libidó hiánya, vagy annak csökkenése

– erekciós zavar

– erőcsökkenés

– a test izom/zsír arányának romlása

– hangulatingadozások

A D-aszparaginsav fontos terméke a táplálékkiegészítőket gyártó és forgalmazó cégeknek, így a termék eladása céljából szívesen hivatkoznak olyan kutatásokra, amelyek azt sugallják, hogy ez az aminosav segíthet az izomtömeg és az erő növelésében.

Mit állapítottak meg eddig?

Egy, a Nápolyi Egyetem által 2009-ben publikált tanulmány 27-37 éves, egészséges férfiakat vizsgált. Egy 23 fős csoport D-aszparaginsavat tartalmazó kiegészítőt használt 12 napon keresztül, és az lett az eredménye, hogy 23-ból 20 főnél magasabb tesztoszteronszintet mértek, mint a kúra előtt. A hormonszint emelkedése átlagosan 42 százalékos volt.

A D-aszparaginsav szedésének abbahagyása után még három nappal is 22 százalékkal magasabb volt a tesztoszteronszintjük.

Egy 2015-ös kutatás már vegyes eredményekkel zárult. Ezt a vizsgálatot a Memphis-i Egyetemen végezték, túlsúlyos és elhízott férfiakon. A delikvensekkel 28 napig szedettek D-aszparaginsavat, az eredmény pedig az lett, hogy voltak olyanok, akiknek nem változott a tesztoszteronszintje, akiknél viszont a kutatás előtt alacsony szintet mértek, azok átlagosan több mint 20 százalékos emelkedést produkáltak.

Egy másik tanulmány azt vizsgálta, hogy említett kiegészítők egy hónapnál hosszabb ideig tartó szedése mit eredményez. A kísérletben részt vevő 27-43 éves férfiak szervezetében 90 napos kúra után 30-60 százalékos tesztoszteronszint-emelkedést mértek.

A csavar

A helyzet az, hogy a fentebb taglalt vizsgálatok fizikailag nem különösebben aktív, súlyzós edzést nem végző férfiakat vizsgált. Lássuk, mire jutottak a kutatók olyan célszemélyekkel, akik edzőterembe járnak.

Mily meglepő, ez az amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a D-aszparaginsav 28 nap alatt semmilyen változást nem eredményezett a súlyzós edzést végző páciensek hormonszintjében.

Mi több, egy 2017-es ausztráliai vizsgálat során kiderült, hogy egy két hétig tartó, napi 6 grammos dózissal végigvitt kúra után a kísérletben részt vevő, súlyzós edzést végző férfiak tesztoszteronszintje még alacsonyabb lett, mint korábban.

Később szintén a Sidney-i Egyetemen állapították meg, hogy egy 90 napos, 6 grammos dózisos kúra semmilyen hatással nem volt a már eleve edzett férfiak tesztoszteronszintjére.

Akkor most mi van? Nem a D-aszparaginsavtól leszek izmos?

Nagyon úgy fest, hogy nem. A kutatásokból az derül ki, hogy ez a kiegészítő nagyjából akkora tesztoszteronszint-emelkedést eredményez, mint amikor valaki elkezd súlyzós edzéseket végezni. Ha pedig az illető már eleve edz, a D-aszparaginsav nem nyújt mellé semmiféle pluszt.

Érdemes e témakörben (és más esetekben is) olyan független forrásokból tájékozódni, amelyeknek nem érdeke, hogy eladja nektek az adott terméket. Furcsa is lenne, ha egy webshop termékleírásában az szerepelne, hogy ne vedd meg, mert ez haszontalan számodra.

A tesztoszteronszint fokozásának számos természetes módja van, persze ezek hatása meg sem közelíti a doppingszerekét – cserébe veszélytelenek is.

Még szintén kedvelheted...