90 napos diéta
Hülye diéták

90 napos diéta – Ne dőlj be neki, felejtsd el ezt a marhaságot!

A 90 napos diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer. Bármiféle ésszerűséget és koncepciót nélkülöz, ilyesmit felesleges belemagyarázni. Hisz milyen praktikus mondjuk nyaralás előtt 3 hónappal elkezdeni, reménykedve a bombaforma elérésében…

A módszer lényege: válaszd szét az ételeket részben az általuk tartalmazott makrotápanyagok, részben hasraütésszerűen  (szénhidrát-, fehérje-, keményítő-, gyümölcsnapok követik egymást). Lássuk, hogyan is néz ez ki:

A 90 napos diéta elmélete

Reggeli – minden napra: Minden reggeli ugyanaz: egy kevés gyümölcs, két alma, körte, barack, vagy egy marék apró gyümölcs, eper, málna, szőlő, cseresznye….stb. Fontos, hogy az utolsó gyümölcsevés után 1 óra teljen el még az ebéd előtt.

1. nap, proteinnap:
Tejet, sajtot csak ezen a napon szabad enni. Ebéd: 3 szelet (20 dkg) főtt, vagy sült hús, hozzá egy szelet kenyér. Hús helyett fogyaszthatunk 3 tojást, sütve vagy főzve, vagy a hússal megegyező mennyiségű sajtot. Salátát – olaj nélkül – korlátlan mennyiségben ehetünk. Ebéd után 2 dl tészta nélküli levest igyunk. Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, de leves nélkül. Ügyeljünk arra, hogy ugyanazt, és ugyanannyit együnk, mint ebédre ettünk.

Tehát ha húst ebédeltünk, akkor húst vacsorázzunk, vagy ha tojást, akkor tojás legyen a vacsora is.

2. nap keményítőnap:
Ebéd: Bármilyen zöldségféle (bab, borsó, zöldbab, lencse, sárgarépa, burgonya) főzve. Ételízesítőt, sót, paradicsomszószt vagy főtt paradicsomot használhatunk. Egy szelet kenyér és saláta ízlés szerint. Ebéd utántól salátát bármennyit fogyaszthatunk. Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd, de harmadával kevesebb mennyiségben.

3. nap szénhidrátnap
Ebéd: főtt tészta fűszerezve, például spagetti szósszal, vagy bármilyen sós sütemény (pogácsa). Tévedés ne essék, tilos a spagettire sajtot szórni! Vacsora: Két kisebb szelet torta, esetleg 3 adag fagyi és kötelezően 1 szelet (3 kocka) főzőcsokoládé.

4. nap, gyümölcsnap:
Egész nap, bármilyen gyümölcs (gyümölcslé) bármilyen mennyiségben.

Lapos has diéta

A 90 napos diéta ízekre szedve és porig alázva

Kezdjük a nevével

Megmosolyogtató, hogy a különféle diétáknak kell, hogy legyen egy vezetékneve, különben nem tűnik hitelesnek az átlag laikus szemében. Káposztalaves-diéta, paradicsom-diéta, bikacsök-diéta stb. Érdekes, miért is kell egyfajta ételre kihegyezni ezt? Még ha hatásos lenne valamelyik ezek közül, akkor sem tudná tartani senki egy életen át. Vagy ha mégis, akkor igen rövid élete lenne… Ja, hogy ha egyszer elérted az áhított testsúlyt, akkor hátradőlhetsz? Szép álom. Mint ahogy a súlyzós edzéssel megszerzett izomzat sem marad meg, ha nem használod – a tested ugyanis feleslegesnek érzi, túl sok energiába kerül a fenntartása, a leadott kilók is visszajönnek, ha visszatérsz a hétköznapi, egészségtelen, telített zsírban és egyszerű szénhidrátokban gazdag étrendhez.

Miért pont 90 nap?

89 nap alatt nem érsz el értékelhető eredményt, várj éjfélig, és hipp-hopp, karcsú leszel. Nem, ez is egy ál-konkrétum, kell a népnek, hogy elhiggye, ez bizony tudományos alapokra helyezhető diéta.

A 4 napos periódus értelmetlensége: Szervezetünknek mindennap szüksége van az alapvető tápanyagokra. De szerencsére ez a koncepció még hülye is, mert a proteinnapon simán lehet kenyeret és tejet fogyasztani, nagyvonalúan eltekintve az általuk tartalmazott szénhidráttól (ami természetesen egyszerű szénhidrát, diétában tilos). Még szerencse, hogy a módszer kitalálójának lövése sem volt az élelmiszerek tápanyag-összetételéről, így végül nem csak protein fog ezen a napon lecsúszni, hanem tisztességes mennyiségű szénhidrát és zsír is.

Mennyiség?

Szinte sehol nincs szó az ételek mennyiségéről. „Egy szelet kenyér, 3 adag fagyi” – ez mi??? A napi tápanyagszükségletünk egyenesen arányos a testsúlyunkkal (a zsírmentes testtömeggel, egész pontosan), ami nagyon eltérő személyenként. Egy 70 kilós embernek nyilván jóval kevesebbet kell ennie, mint egy 120 kilósnak. „Adag, kocka, bögre, csésze” – ezek nem mennyiségek. Csakis az a járható út, ha mérlegen lemérjük az élelmiszert, legalább a kezdeti időben. Később már tudni fogjuk, hogy pl. egy proteines mérőkanálnyi zabpehely 30g.

Reggelire csak gyümölcs

Reggel szervezetünk több órás éhezésen van túl, ilyenkor van a legnagyobb szükség a hasznos tápanyagokra. Mivel a csak gyümölcsből álló reggeli némi cukron kívül semmit nem tartalmaz, egyenes út vezet az izomzat leépüléséhez, ami lassabb anyagcserét, fokozottabb zsírfelhalmozódást eredményez. De az izom nehezebb a zsírnál, így a mérleg elindulhat mínuszba, és ez a lényeg, nem? Aki ész nélkül, csak erre koncentrál, annak minden bizonnyal.

Túl kevés étkezés

Fogjuk rá, hogy naponta 2,5 étkezést ír elő ez a diéta. 4-6 óránként lenne így egy étkezés, ami szintén szervezetünk éheztetéséhez vezet, és zsírtömeg-gyarapodást eredményez, miközben izomzatunk leépül. De a mérleg kevesebbet mutat, és ez a lényeg, ugye?

Hiányos (nem létező) ismeretek az ételek tápanyagtartalmáról: Egy konkrét példa: „Ebéd: 3 szelet (20 dkg) főtt, vagy sült hús. (…) Hús helyett fogyaszthatunk 3 tojást”. Számoljunk: 20 dkg hús 40g proteint tartalmaz, ez nagyjából igaz minden állat húsára, a szórás 5g körül lehet. Zsírtartalma 1 és 30g között lehet, de mint látjuk, zsírbevitelről szó sincs ebben a diétában… Szóval maradjunk a proteinnél, 3 tojás proteintartalma olyan 15-20g körül van… Ismét csak azt kell mondanom, valaki a hasára ütött, és megvezette a szegény birka népet.

Gyors fogyás - csaló étkezés
Csak ünnepnapon!

Külön keményítő- és szénhidrátnap?

A keményítő is szénhidrát, méghozzá poliszacharid. Ilyen alapon külön kellene választani a protein napokat is, aminosavak szerint (a fehérjék építőkövei). „A szénhidrát egyszerű, a keményítő összetett cukor.” Nos, itt már akkora a képzavar, hogy már a szerző is belebonyolódott. A szénhidrát igenis lehet egyszerű és összetett is, a keményítő pedig nem cukor, hanem összetett szénhidrát. Valaki hívjon orvost!

Túl sok cukor

A szénhidrátnapon ehetünk pogácsát, tortát, és mindennek tetejébe KÖTELEZŐ 1 szelet főzőcsokoládét is elfogyasztanunk! A normális diétában természetesen nem fogyasztunk egyszerű cukrot, sem telített zsírt. Ezekben az ételekben pont eme makronutriensek vannak jelen legnagyobb arányban.

90 napos diéta

A 90 napos diéta testépítő szemmel

A testépítők diétás periódusának célja a minél több zsír leadása, minél több izom megtartása mellett. Könnyen belátható, hogy a 90 napos diéta roppant káros lenne, testösszetételünkön csak rontana: valószínűleg zsírt szednénk fel, és izmot bontanánk. Szerencsére ezt tudják a sportolók is, többségük tisztában van a helyes táplálkozás alapelveivel.

A 90 napos diéta egy átlagos, nem sportoló ember szemével

Én nem akarok izmos lenni, csak fogyni” – hallható leggyakrabban a válasz, ha mintegy felebaráti szeretetből ellátjuk táplálkozási és edzési tanáccsal túlsúlyos ismerősünket. Ej, ha ilyen könnyen menne. Aki eltöltött már néhány hónapot, évet súlyzós edzéssel, az tudja, hogy izomtömeget növelni egyáltalán nem könnyű, vagyis igazából baromi nehéz.

Hatványozottan igaz ez a nőkre, akik genetikailag és tesztoszteron-ügyileg is igencsak hátrányban vannak. Látott valaha valaki olyan nőt, aki akarata ellenére lett izmos? Ugye, hogy nem…

Az a helyzet, hogy tetszik-nem tetszik, ahhoz, hogy a tükörben ne úgy nézzünk, mint egy bébifóka, muszáj egy kis izmot is felszedni, lehetőleg csak ezután érdemes elkezdeni diétázni. Kezdőknek egy rövid ideig működhet a zsírt adok le-izmot szedek fel mechanizmus, de csak addig, amíg a szervezet hozzá nem szokik a rendszeres terheléshez.

 

Étrend lassú szénhidrátokkal – fogyni vágyók részére

Diétás étrend

Miért „működnek” az ésszerűtlen diéták?

Szerző

Még szintén kedvelheted...