Edzés januárban
Edzés Tömegnövelés

7 nyomós érv, hogy ne most, január elején kezdj el edzőterembe járni

Edzés januártól? Újra itt a testépítők és erőemelők talán leggyűlöltebb hónapja. Már persze azoké, akik nem saját kis sufnitermükben edzenek, hanem kénytelenek a közízlés elvárásainak jobban megfelelő edzőtermekbe járni.

Mi is a baj a januárral? Kitaláltad! Ebben az időszakban hatalmasat ugrik az érdeklődés a „terembe járás” iránt. Van, aki újévi fogadalomként, mások csak úgy, „ha már új év, akkor új élet” alapon jelennek meg a semmiből az edzőtermekben, és lehetetlenítik el a munkavégzést a régi tagok, és végső soron saját maguk számára is.

Ez a cikk nem az elhivatott, a súlyzós edzésről némi fogalommal is rendelkező, esetleg már az otthoni edzéses szakaszon sikeresen túljutó és továbbfejlődni akaróknak szól. Sokkal inkább azoknak, akik hirtelen elhatározásból szándékoznak edzőterembe járni, anélkül, hogy világos céljaik és az ezekhez szükséges tudásanyag birtokában lennének.

Miért ne kezdj el év elején edzőterembe járni? Íme 10 nyomós érv a hirtelen ötlet ellen!

1. Rossz idő van. Az időjárás komoly visszatartó erővel hat a sport iránt nem túlzottan elkötelezett személyek esetében. Gondolj csak bele: ki kell menned a hidegbe, csupa latyakos-lucskos lesz a cipőd, hát hiányzik ez neked?!

2. Alig lesz szabad gép. Ne gondold, hogy te vagy az egyetlen, aki most határozta el, hogy márpedig nyárra kigyúrja magát, vagy leadja fölös zsírpárnáit. Az edzés fele azzal fog eltelni, hogy valamelyik eszközre várakozol. Persze egy guggolóállvány mindig hamarabb felszabadul, mint egy fekpad.

https://www.youtube.com/watch?v=JDZTBwNvs-A

3. Nyárra már nem fogod „kigyúrni” magad. Ha most kezdenél bele egy „strandfazon” kifejlesztésébe, már régesrég elkéstél. Szűk fél év nem lesz ehhez elég, ha nem rendelkezel csúcsgenetikával (márpedig te nem rendelkezel).

4. Azt sem tudod, eszik-e vagy isszák a súlyzókat, pláne a gépeket. Nem a legjobb alkalom épp most, előzetes ismeretek nélkül letévedni a terembe. Ha „élesben” kezded tesztelgetni, és indokolatlanul hosszú ideig lefoglalni az eszközöket, joggal néznek majd rá szúrós szemmel.

5. Büdös van a termekben. Ha sok és sokféle ember verődik össze egy nem túlságosan nagy alapterületű helyiségben, óhatatlanul oroszlánszag lesz. Érdemes várnod pár hetet, amíg a hirtelen elhatározók egy része már lemorzsolódik. No és persze lehet, hogy addigra neked is odalesz a lelkesedésed, amivel mindenki jól jár.

6. Le vagy égve. Ha karácsonykor elköltötted a maradék pénzedet is, talán nem ez a legalkalmasabb időszak arra, hogy újabb költségekbe verd magad. Gondold csak át, mennyi pénzbe kerül a fitneszbérlet, a ruházat, a minőségi kaja stb. Gyűjts egy kis pénzmagot 1-2 hónapig, és gondold át újra.

7. Ne egy dátum motiváljon. Semmi különleges nincs abban, ha valaki novemberben vagy márciusban kezd el edzeni. Amíg nincs meg belülről az indíttatásod, és csak azért kezdesz el járni, mert valami buta fogadalmat tettél, az egész egy kényszer lesz, és csak keresni fogod az alkalmat, hogy kibújj alóla.

Összefoglalva, ha már úgyis vártál januárig, akkor érdemes még egy kicsit kibírnod, hogy oszoljon a tömeg. Ne aggódj, néhány hét, és megfeleződik az edzőterembe járók száma, hiszen addigra végérvényesen tudatosul bennük, hogy 2-3 hét alatt nem történik csoda. Egyes statisztikák szerint a januári elhatározók 80 százaléka legfeljebb 5 hónapig tart ki. Így hát marad nekik a csalódás és a tévé előtti zabálás – nekünk pedig a szabad gépek! Tartozz te is közénk, csináld ésszel!

Még szintén kedvelheted...