Este 6 után nem evés – egy általános tévhit

„Este hat után már ne együnk egy falatot sem, így megőrizhetjük karcsúságunkat, vagy leadhatjuk fölös kilóinkat” – hajtogatja szinte mindenki, akit a fogyás titkáról kérdezünk. Mi lehet vajon az oka ennek? Miért sulykolták a fejünkbe ezt a hülyeséget?

Elraktározza a szervezetünk?

Tévhit az, hogy 18 óra után már testünk raktározó üzemmódba kapcsol. Sokan még korábban, már 14-15 órakor elkezdik a koplalást, mellyel éppen ellentétes hatást váltanak ki, mint amit várnak. A következő étkezés másnap reggelre tolódik, és akár 18-20 óráig is táplálék nélkül marad a szervezetük.

Miért káros ez?

Ha zsírt akarunk égetni, testünket be kell csapni. El kell vele hitetnünk, hogy nincs szükség tartalékolásra, és minden fontos tápanyag rendelkezésre áll. A hosszú órákig tartó koplalás viszont pont az ellenkezőjét eredményezi: az elégtelen fehérje-, szénhidrát- és zsírbevitel miatt szervezetünk éhezni kezd, és esze ágában sincs a zsírraktárakhoz nyúlni.

Aki ezzel a módszerrel próbálkozik, tapasztalni fogja, hogy – bár testsúlya éppenséggel csökkenhet – , sportteljesítménye is romlani fog. Mindez azt jelzi, hogy jelentős mennyiségű izomtól szabadult meg az illető. Tehát, a mérleg lehet, hogy kevesebbet mutat, de a testzsír legjobb esetben is csak stagnál.

Mit együnk este 6 után, ha diétázunk?

Nincs szigorúan órához kötve, hogy pl.: 17:53-kor még ehetsz dobostortát, 7 perc múlva viszont már semmit. A diéta egyik alapelve viszont, hogy a szénhidrátos ételeket az első 3-4 étkezéssel tudjuk le. Kivételt képeznek ez alól a zöldségek, ezeket bármikor lehet fogyasztani.

Egy diétás étrend napi 6 étkezésből álljon, és 2-3 óránként étkezzünk. Könnyen belátható, hogy aki mondjuk délben kel, az máris megszegi ezt az „okos”, este 6 után nem evős szabályt.

Súlyzós edzés napján a napi szénhidrátbevitelt csoportosíthatjuk az edzés köré is, sokaknak bevált ez a módszer, amikor is edzés előtt és után, két részre osztva elfogyasztják a teljes napi mennyiséget.

A fehérjebevitel mindenképpen legyen egyenletes, különös tekintettel az ébredést követő és az edzés utáni időszakra, amikor izmainknak legnagyobb szüksége van rá.

Kerüljük a telített zsírokat, a telítetlen zsírsavak viszont létfontosságúak, 1 gramm zsír 9, míg 1 gramm szénhidrát 4 kalóriát tartalmaz. Ez alapján kell tehát kiszámolni, mennyi zsír fér be a napi tápanyagbevitelünkbe. Telítetlen zsírt célszerű az aerob edzést megelőző étkezés során bevinni, így szervezetünk „megnyugszik”, és bátran nyúl majd gyaloglás közben a zsírhoz.

Amíg ébren vagyunk, étkezzünk 2-3 óránként, az első 3-4 étkezés állhat fehérjéből és szénhidrátból, az utolsó 2-3 pedig fehérjéből és telítetlen zsírsavakból.

Kinek üzlet a fogyókúra?

Fogyókúrás ételek?

Hülye kérdések diéta alatt

Level diéta – a hülyeség határtalan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük