Diéta

3 gyakorlat a lapos hasért

Ugye, milyen egyszerű az egész? Kiválasztasz naponta 2-3 gyakorlatot, 5 teljes percig hasazol, és pár hét múlva olyan lapos lesz, mint a gagyi magazinok cikkeiben szereplő modelleké. Kajára nem kell figyelni, az már túlzás lenne, és az édességre szüksége van a szervezetnek! Csak arra ügyelj, hogy a pirítósra vékonyan kend a margarint…

Mi is összeállítottunk egy ilyen szuper edzéstervet, mert nem akarunk lemaradni.

Íme tehát azok a gyakorlatok, melyektől laposabb lesz a hasad

1. Vágd magad pofán, ha még egyszer ilyen cikket olvasol! 

2. Tedd rendbe az étrendedet! 

3. Kezdj el aerob edzést végezni!

Na és mi van az állandóan emlegetett felüléssel, haspréssel, lábemeléssel? Hiszen még általános iskolában, tesiórán is azt tanították, hogy ezektől lesz lapos a hasunk… Valóban, nekem is így tanította a pocakos, zöld melegítőalsós tornatanár. Na és? Attól még nem lesz igaz. Ha egy izmot megedzel, akkor az energiát nem zsírból használod fel, hanem glikogénből – vagyis az izomzatod szénhidrátraktárait üríted.

Mi kell a zsírvesztéshez?

A kalóriadeficit önmagában nem sokat ér. Olyan étrendre van szükséged, ami a konstans fehérjebevitel mellett épp annyi energiaforrást (zsírt és/vagy szénhidrátot) tartalmaz, amennyi optimális zsírvesztést és izommegtartást eredményez.

Az éhezős diéták „sikere” abban rejlik, hogy a negatív kalóriaegyenleg miatt testsúlycsökkenés történik – na de honnan? Természetesen izomból. Ezzel pedig azt érjük el, hogy a testösszetétel a korábbinál is előnytelenebb lesz: romlik az izom/zsír arány. Ez pedig az anyagcsere lelassulásához vezet, és kezdődik a jojóeffektus: még több zsír jön fel, a következő idióta diéta után meg még annál is több.

Mi a fene az az aerob edzés?

Nem keverendő az aerobikkal. Nagyon leegyszerűsítve aerob edzésnek nevezzük azokat a mozgásformákat, melyek oxigén felhasználásával, testünk zsírraktáraiból fogyasztják az energiát.

Ide tartozik a gyaloglás, kerékpározás, néhány edzőtermi gép (pl. ellipszistréner) használata. A tempó általában közepes, vagy annál lassabb legyen, de jussunk el odáig, hogy a levegőt már gyorsabban vegyük, de még ne ziháljunk. Az aerob tartomány elérésének másik jele, ha kissé kimelegszik a hátunk.

Amit feltétlenül kerüljünk aerob edzés közben

Ez pedig nem más, mint a felesleges izommunka. Ha azt érezzük, hogy izmaink kezdenek bedurranni, sürgősen csökkentsük az intenzitást, mert így az energia nem a zsír-, sokkal inkább a glikogénraktárainkat fogja apasztani.

Mikor aerobozzunk?

Lényeg, hogy ne súlyzós edzés előtt. Legjobb, ha lemerült glikogénraktárakkal állunk neki, melyre legalkalmasabb a reggeli időpont.

Ha lehet, akkor ne végezd egy napon az aerob és a súlyzós edzést, vagy ha már végképp nem tudod más napra tenni, rakd őket minél távolabb egymástól. Pl.: ébredés után aerob, este pedig súlyzós edzés.

Kell-e súlyzós edzés a zsírvesztéshez?

Nagyon jó, ha van, és heti 3 súlyzós edzés mellett sokkal hatékonyabb is egy diéta. Mindazonáltal nem létszükséglet, és egy nem túl nagy súlyfelesleggel rendelkező egyén tűrhető eredményeket érhet csak aerob és diéta mellett is. Mi persze azt ajánljuk, hogy feltétlenül végezz súlyzós edzést is, hiszen a közvetett zsírégető hatás (anyagcsere gyorsítása) mellett még számos más előnye is van.

Mintaétrend diétázó nőknek

Mintaétrend lassú felszívódású szénhidrátokkal

Tömegnövelő étrend

Kezdő edzésterv

Edzésterv otthonra

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük