Edzés

10 tipp a tökéletes guggolásért

A guggolás az egyik legfontosabb alapgyakorlatunk. A lábtológép-hívők nagy bánatára sajnos ki kell jelentenünk, hogy egyelőre még nem találtak fel olyan gyakorlatot, amelyik helyettesítené.

Persze mint az esetek többségében, most sincs ingyen semmi. A guggolás egy baromi nehéz és kényelmetlen gyakorlat. Hatása viszont felbecsülhetetlen – ha helyesen végzed. Itt van néhány tipp azért, hogy maximálisan profitálhass ebből a hasznos gyakorlatból.

 

1. A rudat ne helyezd túl magasra. A trapézizmod és a hátsó delták vonalában legyen, és semmiképp sem a nyakadon. Így könnyebben egyensúlyozhatsz gyakorlat közben, és biztonságosabb lesz a végrehajtás.

2. Maradjon mozdulatlan a fejed és gerinced. Nézz ki egy pontot valahol a falon vagy a tükörben, és erre fókuszálj gyakorlat közben.

3. A rudat mindig fogd át a hüvelykujjaiddal. Húzd a kezeidet minél közelebb a vállaidhoz, és próbáld a rudat a hátad ellenében nyomni.

4. A standard terpeszszélesség valamivel nagyobb, mint a vállszélességed. E téren egyénenként nagy különbségek lehetnek, de ez legyen a kiinduló alapod. Ha kényelmetlen, persze módosíthatsz rajta.

5. Maradjon kissé homorú az alsó hátad, a mellkasodat pedig nyomd ki és fel. Húzd össze a gerincemelő- és a hasizmaidat.

6. A térded legyen egy kicsit hajlítva, és feszítsd meg a kvadricepszet és a farizmokat. Vegyél egy mély levegőt, és tartsd bent, amíg el nem kezded a gyakorlatot. Így fokozhatod a nyomást a hasi és mellkasi üregekben, védve a gerincedet.

7. Nyomd ki a farizmokat, mintha egy székre készülnél leülni. Tartsd a pozíciót, amíg a combod felső része párhuzamos nem lesz a talajjal.

8. A gyakorlat pozitív szakaszában, mikor felfelé indulsz, a sarkaidra koncentrálj. Képzeld azt, hogy a padlót tolod el magadtól a lábaid erejével. A sarkad ne emeld fel, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor az előrebillenés kiküszöbölésére használj sarokalátétet.

9. Előzd meg az alsóhát sérüléseit azzal, hogy a csípődet nem hagyod elmozdulni a rúd alól. Legalábbis törekedj erre.

10. Felállás közben préseld ki az erőt a térdeidből, és a talpad külső lábélére helyezd a hangsúlyt. Így nagyobb erőkifejtésre leszel képes.

 

Nehezen fejlődőknek – a „hardgainer” életmód

Hányszor eddzünk egy héten?

Magas, vagy alacsony ismétlésszám?

Mit eszik az uralkodó Mr. Olympia?

Kardiózol, aerobozol tömegnövelés alatt? Miért nem?

Diéta és edzés testalkat alapján

A diéta mindig izomvesztéssel jár?

Elcseszett diétám krónikája – Tanulj belőle!

Így nem lett belőlem testépítő versenyző

Kockahas napi 5 perc munkával? Az Ab Generator átverés

Edzés, étkezés a börtönben – exkluzív interjú egy igazi fegyenccel

Szerző

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük